Nieuws

Hackers jagen op private equity-bedrijven

Door de coronacrisis zijn cybercriminelen veranderd van struikrovers in zware criminelen. Zij profiteren van het vele thuiswerken en de soms gebrekkige systemen. Vooral private equity-bedrijven zijn gevoelig voor oplichting.

Het coronavirus zorgt voor meer saamhorigheid en liefde in de samenleving. Vergeet niet, schreef Rutger Bregman hoopvol aan het begin van de crisis, “rampen en crises halen het beste in mensen naar boven.”

Helaas zijn er in het bedrijfsleven ook hele andere krachten aan het werk. Een goed voorbeeld zijn volgens columnist Jon Marino van het Thinknum-platform de aanvallen van hackers op (steeds grotere) bedrijven.

Vooral private equity-bedrijven lopen gevaar beroofd te worden door cybercriminelen. “Hackers zijn meer dan ooit op jacht en sommige hoeken van Wall Street zijn bijzonder gevoelig voor oplichting, zelfs als bestuurders beweren dat ze alles op orde hebben.”

Thuiswerken, weinig personeel, oude systemen

Het grote probleem is dat PE-bedrijven vaak oude technische systemen gebruiken en slecht bezet zijn qua ICT-personeel. Daardoor is het voor hackers een eitje om de niet al te beste veiligheidssystemen te omzeilen.

Opvallend is volgens Marino dat de hackers sinds de coronacrisis veel grotere criminele projecten doen. Het gaat dus niet meer om relatief kleine afpersingen bij het MKB of ziekenhuizen, maar echt grote ondernemingen.

Wapenwedloop

Wat private equity bedrijven extra gevoelig maakt voor aanvallen van cybercriminelen is het feit dat ze regelmatig contact moeten onderhouden met hun investeerders zoals pensioenfondsen, verzekeraars en family offices.

Die datacommunicatie – tegenwoordig ook nog vaak vanuit huis - kan voor een hacker het perfecte moment creëren om het systeem binnen te dringen.

Een FBI-rapport bevestigde onlangs dat de cyberbendes in opkomst zijn sinds de coronapandemie. Hetzelfde geldt voor de bedrijven die ze bestrijden. In een oorlog moet je jezelf verdedigen en cyberveiligheidsbedrijven helpen daarbij.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus