Nieuws

Koren van kaf scheiden bij adviseurs

In tijden van crisis eisen financiële klanten meer inzicht in de prestatie van modelportefeuilles ten opzichte van benchmarks. Adviseurs doen er verstandig aan deze informatie duidelijk en zonder enig voorbehoud te geven.

Financieel adviseurs hebben klanten de laatste jaren steeds vaker modelportefeuilles aanbevolen, gericht op het halen van bepaalde doelen, zoals een lagere belastingdruk of een stabiel pensioeninkomen.

Tijdens de bullmarkt deden die adviezen het goed, maar nu in crisistijd, als er ook verliezen worden geleden, staan beleggers kritischer tegenover de geadviseerde oplossingen. Portefeuilles die slechter presteren dan de benchmark gaan dan vaak overboord. 

Dat schrijft Michael Trasher in een opiniestuk voor RIA Intel, waarbij RIA staat voor het Amerikaanse begrip Registered Investment Advisor.

Meer transparantie

Trasher haalt het voorbeeld aan van Wealthstone Advisors, een Amerikaanse RIA voor rijke families die erin geslaagd is om tijdens de coronacrisis fors te groeien. Volgens Wealthstone-CEO Norm Cook had dat enerzijds te maken met kostenbesparingen tijdens de crisis, zoals meer thuiswerken. Maar het had zeker ook te maken met meer transparantie en goede beleggingsresultaten.

Volgens een team van analisten van Fidelity International is dat bijzonder. Er zijn namelijk maar weinig financieel adviseurs die zich makkelijk laten meten aan een benchmark. Vaak prefereren ze het om de resultaten te meten aan gekozen persoonlijke doelen.

Paul Ma, vicepresident bij Fidelity stelt hierover het volgende:

"Goal-oriented components of portfolios like income, capital preservation, tax-sensitive investing, and growth for retirement, don’t lend themselves easily to benchmark comparisons, so advisors are increasingly showing clients how they’re doing versus their personal goals."

Afrekening

Volgens Cook gaat die strategie in tijden van een bullmarkt nog wel op, maar bij een beurscrash zijn beleggers minder vergevensgezind. Zodra de aandelenkoersen in het rood belanden, willen beleggers vaker weten hoe dat komt, en hoe de verliezen zich verhouden tot vergelijkbare benchmarks.

Financieel adviseurs die dan door de mand vallen, zijn het haasje, schrijft Trasher.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?