Nieuws

Add Value Fund: Stevige outperformance in coronatijden

Door sterk in te zetten op techbedrijven heeft het Add Value Fund, onderdeel van de IEXFonds 40, de coronacrisis tot nu goed weten te doorstaan. Portfoliomanager Hilco Wiersma toont zich bijzonder optimistisch over de komende maanden. "Het economisch herstel wordt veel sterker dan economen en analisten voorzien."

Het in Nederlandse small- en midcaps gespecialiseerde Add Value Fund weet al jarenlang de markt te verslaan en heeft daarom een plaatsje gekregen in de actieve modelportefeuile IEXFonds 40. Ook de coronacrisis heeft het fonds relatief goed doorstaan met een verlies van slechts 3% in de eerste zes maanden van 2020. De AMX-index leverde in dezelfde periode 18% in.

Mede-oprichter en managing partner Hilco Wiersma (zie foto) heeft wel een verklaring voor de relatief goede gang van zaken: "Wij beleggen a priori niet in bouwondernemingen, niet in olie- en gasbedrijven, niet in banken en verzekeraars, niet in luchtvaartmaatschappijen, niet in retailbedrijven, niet in grondstoffenbedrijven, en mijden vastgoedbedrijven. Laten dit nu net de sectoren zijn die dit jaar extra hard zijn getroffen. Wij zoeken daarentegen bedrijven die harder kunnen groeien dan het BBP. Het fonds is daarom sterk belegd in technologie. Chips zijn het nieuwe goud."

Hilco Wiersma van Add Value Fund

Dat ook de Nederlandse beurs goed overeind is gebleven, terwijl de economie een gigantische veer heeft gelaten, is volgens hem geen anomalie. De samenstelling en weging van indices zijn volgens Wiersma geen juiste afspiegeling van de reële economie. "Neem de AEX. Chipmachinefabrikant ASMI, onze grootste participatie, is inmiddels meer waard dan ABN Amro, terwijl er minder dan 2400 mensen werken. ASML dat ruim 18%-weging van de AEX beslaat, is Shell in beurswaarde voorbij en 30 miljard euro meer waard. Dat zegt wel iets over het verschil in richting tussen oude en nieuwe economie. De enorme rendementsverschillen tussen beurswinnaars en beursverliezers lopen steeds verder op."

"De enorme rendementsverschillen tussen beurswinnaars en beursverliezers lopen steeds verder op"

Sterk herstel verwacht

Een tweede coronagolf kan de beursrally eventueel nog verstoren maar de impact hiervan zal naar verwachting minder groot zijn. Hij voelt zich daarnaast gesteund door de veerkracht en weerbaarheid van een aantal 'goede' bedrijven, die in het tweede kwartaal beter presteerden dan verwacht.

"Ik denk dat het herstel veel sterker wordt dan economen en analisten voorzien. We moeten ons niet bang laten maken door de scherpe economische terugval. Het gaat om de duur van de recessie en die zal kort zijn."

Wiersma toont zich uitermate optimistisch over het komende anderhalf jaar. Sterker, hij acht het mogelijk dat het fonds een nieuwe groeispurt inzet. Dat zou dan een kopie kunnen worden van de goede gang van zaken na maart 2009, toen de beurzen een nieuwe bodem vinden. "Bullmarkten ontstaan altijd door pessimisme. Er staat nu enorm veel cash langs de zijlijn, dat zijn weg naar de beurzen nog moet vinden." 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus