Nieuws

Fusie- en overnamemarkt stilgevallen

Als bedrijven zich zorgen maken over de toekomst is er weinig interesse voor fusies en overnames. In de VS vielen M&A-deals in het tweede kwartaal met 85% terug. In de Europese telecommarkt is het daarentegen business than usual.

De fusie- en overnamemarkt is in het tweede kwartaal met piepende remmen tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Refinitive waar persbureau Reuters verslag van doet. 

Wereldwijd zijn er in het tweede kwartaal voor 485,3 miljard dollar aan M&A-deals afgerond. Dat was 55% minder dan in 2019 en het laagste kwartaalniveau sinds 2009.

Het aantal M&A-deals kwam uit op 8272, het laagste getal sinds het derde kwartaal van 2004.

Onzeker

De terugval heeft volgens analisten te maken met de onzekere toekomst. De eerste zorg van bedrijven is momenteel de balans sterk houden en voldoende reserves aanleggen om een tweede virusgolf te kunnen weerstaan. Veel M&A-deals die al in de pijplijn zaten, zijn om die reden op on-hold gezet.

De klap was het grootst in de Verenigde Staten waar de M&A-activiteiten met 85% kelderden tot 94,3 miljard dollar. Europa en Azië kwamen er wat dat betreft genadig vanaf met een daling van minder dan 10% tot respectievelijk 182 miljard en 150 miljard dollar.

Volle mep

“De belangrijkste horde die genomen moet worden, totdat de markt weer aan kan trekken, is dat kopers bereid moeten zijn de volle prijs te betalen voor een bedrijf, terwijl de resultaten nog niet op het niveau liggen van voor de coronacrisis,” zegt Dirk Albersmeier van J.P. Morgan Chase & Co.

Alleen in de Europese telecommarkt ging het overname- en fusiefeest nog even door. Een van de grootste deals in Europa was de fusie van de Britse tak van Liberty Global met die van Telefonica. Een andere was de transactie tussen Virgin Media en O2.

Nederland viel op met de overname van thuisbezorgbedrijf Grubhub door Takeaway.com voor 7,3 miljard dollar. Het was tevens een van de weinige grensoverschrijdende overnames tussen de VS en Europa.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus