Nieuws

QE is kryptoniet voor obligaties

Quantitative easing heeft obligaties al hun superkrachten ontnomen. Om rendementen op peil te houden moeten pensioenfondsen op zoek naar riskantere alternatieven.

Obligaties waren de afgelopen 40 jaar de superhelden van elke pensioenportefeuille. Ze leverden genoeg rente op om de inflatie te pareren, koersen stegen als die van aandelen daalden en de koersontwikkelingstrend was omhoog.

Rente + waardestijging leverden een rendement op dat niet veel onderdeed voor dat van aandelenmarkten.

Maar volgens Nicolas Rabener, managing director van Factor Research, heeft de obligatiemarkt een zwak punt. Het kryptoniet voor obligaties heet quantitative easing.

Onder nul 

De centrale banken hebben met hun beleid van goedkoop geld volgens Rabener het proces van dalende renteniveaus versneld, zodanig dat er bijna nergens in de westerse wereld nog wat te verdienen valt met obligaties.

De effectieve rentes op Duitse, Britse, Nederlandse, Franse en Japanse staatsobligaties zijn onder nul gezakt, de VS lijkt hard op weg.

En met een negatieve rente lijken toekomstige koerswinsten onrealistisch, of de rente zou nog dieper in het rood moeten zakken. De regels is immers: een dalende rente betekent hogere koersen.

Minder obligaties 

Rabener denkt dat dit zijn weerslag zal krijgen op pensioenportefeuilles. Het percentage obligaties in de gemiddelde portefeuille was de afgelopen 20 jaar stabiel rond de 30%. Blijkbaar vertrouwden beleggers gedurende die periode nog vol op de vertrouwde superkrachten van obligaties.

Maar nu het steeds duidelijker wordt dat obligaties hun krachten verloren hebben, moeten de pensioenbeleggers op zoek naar iets anders om de nagestreefde 6% tot 7% rendement per jaar te halen.

Een mogelijkheid zijn alternatives, zoals vastgoed, infrastructuur, hedgefondsen en private equity. De laatste jaren is een deel van de portefeuilles hiervoor ingeruimd. Rabener denkt dat de toekomstige trend een rotatie zal zijn van obligaties naar alternatives en aandelen. 

Daarbij moeten beleggers wel bedenken dat alternatives geen superhelden zijn. Dat leek misschien zo de laatste jaren omdat ze nauwelijks last hadden van aandelencrashes. Maar op de lange termijn zijn alternatives net zo volatiel en wispelturig als aandelen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus