Nieuws

Houdbaar dividend komt uit Japan

Van geschrapte of verlaagde dividendbetalingen, zoals in Europa en de VS, is in Japan amper sprake.

Waar kunnen dividendbeleggers nog terecht om een leuk dividendinkomen te ontvangen? Niet in Europa. Dividendbeleggers in westerse markten zijn de laatste maanden overladen met slecht nieuws.

Bedrijven reageerden op de lockdowns met het verlagen, dan wel schrappen van het dividend. Soms was het een vrijwillige keuze, in het geval van banken zat er de nodige overheidsdwang achter.

Niet getreurd; markten in de regio Azië-Pacific en opkomende markten elders lijken een aantrekkelijke optie voor dividendbeleggers. Vooral de Japanse bedrijven betalen gewoon door, meldt Dan Carter, fondsmanager Japanse aandelen bij Jupiter AM. "Zo'n 60% van de Japanse bedrijven heeft dit jaar het dividend gehandhaafd of zelfs verhoogd."

IJzersterke balansen

De Japanse dividendtrouw heeft verschillende redenen. Covid-19 heeft het land relatief licht geraakt. De Japanse cultuur houdt vast aan tradities, dus ook aan dividendbetalingen. Maar misschien nog wel de belangrijkste reden is de ijzersterke bedrijfsbalansen. De cashtegoeden puilen de kluizen uit. 

"De conservatieve manier waarop veel grote Japanse bedrijven worden gerund, vaak met een zeer weinig schuld, is iets dat marktwatchers in de loop der jaren hebben gebruikt om de Japanse markt te bekritiseren."

"De pandemie, waarbij zoveel bedrijven wereldwijd in dividenden snoeien of ze opschorten, of zelfs met insolventie worden geconfronteerd, heeft ertoe geleid dat de enorme financiële kracht van het Japanse bedrijfsleven plotseling minder als een inefficiëntie en meer als een sterkte wordt gezien," schrijft Carter. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020