Nieuws

Gratis ETF werkt niet

De eerste ETF die beleggers geld toe gaf om te investeren, heeft het niet gehaald.

Ruim een jaar na oprichting is de Amerikaanse Salt Low TruBeta U.S. Market ETF gesloten. Vooraf leek het een goed idee; beleggers geld toegeven om hun vermogen in deze ETF te stoppen. 

Maar in het eerste jaar kwam er maar iets meer dan negen miljoen dollar binnen, aldus Marketwatch. En dat is onvoldoende vermogen om een ETF rendabel te maken. 

Volgens de assetmanagers van Salt, inmiddels overgenomen door een andere Amerikaanse vermogensbeheerder, bewijst het negatieve-fee-experiment dat beleggers verder kijken dan alleen kosten. 

Veel concurrentie

Bij de marketing van hun fonds hadden ze bovendien moeite om op de boksen tegen de grote drie Amerikaanse ETF-aanbieders (BlackRock, Vanguard en State Street), die samen 80% van de markt in handen hebben.

En die bekende namen hebben ETF's met veel vermogen die ze voor weinig geld aanbieden. Het is met ETF's zo dat ze bij de start al een aanmerkelijk belegd vermogen moeten hebben, willen ze succesvol doorgroeien en bestaandmogelijkheid krijgen en houden.

Dat is deze ETF, ondanks de aggresieve fee-strategie, dus niet gelukt. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?