Nieuws

Chinese rente kan nog flink omlaag

De rente op Chinese staatsobligaties staat in tegendeel tot de rente in de VS en de eurozone nog boven de 2%. Dat biedt kansen voor beleggers.

De koersen van Chinese staatsobligaties zijn dit jaar niet of nauwelijks opgelopen. Ze bewegen zijwaarts, net als de koersen in de eurozone en in Japan. Maar er is een groot verschil met die staatsobligaties.

Een Chinese tienjarige staatsobligatie biedt een heel behoorlijke effectieve rente van 2,89%, terwijl bijvoorbeeld een vergelijkbare Bund uit Duitsland een negatieve rente geeft van -0,45%.

Plausibel

Vaak is er een reden voor een relatief hoge rente. Maar in het geval van China zijn de kansen volgens Nathaniel Taplin in de Wall Street Journal goed dat de rente de komende jaren daalt (en daarmee de koersen stijgen).

“Dat is niet omdat de economische vooruitzichten zo goed zijn. Het is juist omdat ze niet zo goed zijn en China in veel opzichten lijkt op Japan. Dat maakt een daling van de rente plausibel."

Vergrijzing

De belangrijkste gelijkenis is de demografie. China heeft net als Japan een snel vergrijzende bevolking, wat over het algemeen ongunstig is voor de economische groei en zorgt voor oplopende spaartegoeden en een dalende rente.

Daar staan wel een paar risico’s tegenover. Ten eerste zijn de schulden van (lokale) overheden en huishoudens flink opgelopen. Dat kan zich op een gegeven moment wreken. Ten tweede kan de yuan-koers een risico vormen, zeker als de ruzie met de Verenigde Staten oploopt.

Van de andere kant is de yuan de laatste vijf jaar behoorlijk stabiel geweest. En een groot voordeel van Chinese obligaties is dat ze net als Japanse vrijwel uitsluitend in handen zijn van de eigen bevolking. Dat geeft een zekere immuniteit tegen internationale koersschommelingen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus