Nieuws

Obligatiebeleggers overwegend positief

De komende zes tot twaalf maanden worden een goede jachtperiode voor actieve obligatiebeleggers. Maar het blijft laveren tussen de wanbetalingen.

Vermogensbeheerders zien goede kansen op de obligatiemarkt. Door de onrust op de markt zijn er vrijwel zeker high yield-obligaties die ondergewaardeerd worden of al zijn.

Daarnaast spelen de centrale banken een grote rol, en dan met name de Federal Reserve die sinds kort ook bedrijfsobligaties koopt. Daar staat tegenover dat het aantal defaults onmiskenbaar zal stijgen.

Dat zijn enkele van de takeaways uit een videoconferentie die Citywire Selector hield met:

  • Kewjin Yuoh van Lord Abbett
  • Damian Barry van Mediolanum International Funds
  • Richard Gallagher van Aviva Ireland
  • Thierry Guerillot van Myria AM
  • Jan Krämer van Commerzbank 
  • Darren Ruane van Investec Wealth & Investment

Gevaar defaults

Richard Gallagher denkt dat de komende zes tot twaalf maanden een goede jachtperiode wordt voor actieve managers.

Damian Barry wijst op de enorme hoeveelheid steun vanuit overheden en centrale banken. Dat is natuurlijk positief, maar het aantal defaults mag niet worden onderschat.

"Bedrijven zullen dit jaar verlies lijden, sommigen zullen failliet gaan en werknemers verliezen hun baan. Dus ook al zien we op dit moment een sterke impuls om te kopen, we moeten in het achterhoofd houden dat er op bedrijfsniveau slachtoffers vallen. Dat betekent dat je als belegger selectief en voorzichtig moet zijn."

Pauze inlassen

Darren Ruane vindt de markt op dit moment aan de dure kant. De verhouding tussen risico en rente is door de rally van de voorbije weken een beetje te ver doorgeslagen. Hij last dus een pauze in, en is eerder actief als verkoper dan koper.

"Voor internationale high yield-obligaties konden beleggers in maart bijna 11% meer krijgen dan voor staatsobligaties. Nu ligt de spread nog maar rond de 7%."

Thierry Guillerot kijkt vooral naar de lange termijn. Hij ziet Europa en de VS uiteindelijk Japan achterna gaan. Dat betekent dat zelfs al zijn de effectieve rentetarieven op staatsobligaties laag, dan nog kan het lonen om er in te beleggen.

Immers, never fight the Fed. Ook bedrijfsobligaties met een hoge hoge kwaliteit zijn daardoor interessant. Als de Fed daar in gaat beleggen dan moeten beleggers dat voorbeeld volgens hem volgen.

Kewjin Yuoh is het daar grotendeels mee eens. In zijn optiek zal er de komende maanden veel verschil blijven tussen sectoren. Maar de Fed discrimineert in principe niet. Die hebben beloofd alles te kopen wat vóór de coronacrisis investment grade was (en misschien nu niet meer). Dat kan ook zwaarder door corona geraakte sectoren interessant maken.

Fan van high yield

Darren Ruane blijft fan van high yield-obligaties, ook al zijn de Fed en ECB daar niet actief. “Ik denk dat deze categorie beleggingen op de lange termijn goed zal renderen, want over een jaar - als we een vaccin hebben - gaan we terug naar lage rentes en de permanente zoektocht naar rendement. Dat betekent dat de spread tussen high en low yield op termijn weer zal afnemen. Als vastrentende belegger is het daarom voor mij zinvol om een overwogen positie in deze beleggingscategorie te hebben."

Thierry Guillerot heeft een duidelijke voorkeur voor de Verenigde Staten omdat daar de meeste en sterkste beleggers zijn. "Met een wereldwijde recessie op komst, zullen die beleggers hoofdzakelijk op hun eigen markt beleggen. Ik doe daarom hetzelfde."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020