Nieuws

Europese ETF-belegger gaat voor yield

Europese ETF-verkopers beleefden in mei eindelijk weer een positieve maand. De uitstroom is tot staan gebracht. Wat kochten beleggers?

Terwijl de beurzen zich afgelopen mei verder herstelden, profiteerden Europese ETF-verkopers van de terugkeer van beleggers. De combinatie van instroom en oplopende koersen leidde tot een stijging van het Europese beheerde ETF-vermogen van 777,9 miljard euro op 30 april 2020 tot 798,7 miljard euro eind mei.

Deze stijging van 20,8 miljard euro was vooral het gevolg van de gunstige gang op de financiële markten (+15,5 miljard euro). Instroom droeg slechts 5,3 miljard euro bij aan de toename van het totale Europese ETF-vermogen. Deze 5,3 miljard euro lag onder het maandelijkse gemiddelde van 6,6 miljard euro van de twaalf maanden ervoor. Year-to-date bedroeg de totale Europese ETF-omzet een schamele 3,7 miljard euro. De coronacrisis heeft er flink ingehakt.

Wat kochten ETF-beleggers? Vooral obligatiefondsen (+6,4 miljard euro), gevolgd door grondstoffen-ETF's (+0,5 miljard euro) en multi-asset-ETF's (+0,1 miljard euro). Aandelen-ETF's werden daarentegen verkocht (-1,2 miljard euro). Ofwel, Europese beleggers namen het zekere voor het onzekere.

De best verkopende beleggingscategorieën in mei waren euro bedrijfsobligaties (+1,4 miljard euro), Amerikaanse high yield-obligaties (+1 miljard euro) en obligaties opkomende markten in harde valuta (+0,7 miljard euro).

Verkochten werden vooral beursgenoteerd vastgoed wereldwijd, Europese aandelen (opnieuw) en aandelen opkomende markten.

De tien grootste ETF-verkopers in Europa zijn samen goed voor 93,36% van het totale beheerde vermogen. De overige 42 partijen hebben slechts 6,64% van de markt te verdelen. Verdere consolidatie ligt voor de hand.

Ook in mei deden de grote jongens de beste zaken. Dat geldt zeker voor iShares, dat circa 45% van de Europese ETF-markt in handen heeft, en ook in mei topverkoper was met een ETF-omzet van 4 miljard euro. Nieuwkomer en nummer twee, J.P. Morgan AM bleef met een omzet van 0,6 miljard euro heel ver achter.

De best verkochte ETF's in mei komen allemaal uit de koker van iShares, te weten iShares $ HY Corp Bond UCITS ETF USD Dis (+0,5 miljard euro), iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (+0,5 miljard euro) en iShares JP Morgan $ EM Bond UCITS ETF USD Dis (+0,4 miljard euro).


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?