Nieuws

Goed instapmoment industriële metalen

Vermogensbeheerder Wisdom Tree ziet grote kansen voor grondstoffenaandelen, maar dan moet wel het economisch herstel doorzetten.

Veel aandelensectoren krabbelen er weer bovenop. Vooral de big tech-aandelen lijken niet te stuiten. Amazon staat dit jaar bijvoorbeeld al op een koerswinst van 40% terwijl Tesla zelfs 130% in de plus staat.

Maar ook de breed samengestelde S&P 500-index nadert de recordhoogte van februari. Europa blijft nog wat achter, maar ook hier is er sprake van herstel op de beurs.

Beleggers speculeren duidelijk op een snel herstel van de economie en verdere steunmaatregelen door overheden en centrale banken. Maar niet alle aandelen zijn even geliefd. Een van de uitzonderingen tot nu toe zijn de aandelen van mijnbouwers en grondstoffenbedrijven in het algemeen.

Koper favoriet

Vermogensbeheerder Wisdom Tree denkt dat dat een uitstekend instapmoment biedt. Favoriet bij hoofd research Mobeen Tahir zijn de industriële metalen - en dan met name koper - waarvan vraag en aanbod relatief goed in evenwicht zijn. 

"What asset class would benefit from an economic upswing but hasn’t moved to price it in yet? We believe, this is industrial metals. And to pick a candidate from within the pack, we choose copper"

Het risico is dat het economisch herstel niet doorzet door bijvoorbeeld een tweede coronagolf in het najaar. De voortekenen zijn echter niet slecht. In de Verenigde Staten neemt de werkloosheid alweer af.

In Europa kom het het leven ook langzaam weer op gang. Het meest bemoedigend is China, dat dit jaar weliswaar niet de normale 6%+ groei haalt, maar een economische krimp blijft ook uit.

Infrastructuur, elektrische auto's en 5G 

Wat Tahir extra optimistisch maakt over China is dat het vastberaden lijkt door te gaan met het doen van grote investeringen in infrastructuur, elektromobiliteit en 5G-telecomnetwerken.

Aangezien daar behoorlijk wat koper voor nodig is, biedt dat goede vooruitzichten voor dit metaal.  De koperprijs is overigens al flink bijgetrokken. Het dieptepunt werd half maart bereikt met een prijs van 4617 dollar per ton.

Inmiddels is dat opgelopen tot 5800 dollar. Dat is wel nog ruim onder het niveau van begin 2019, toen de prijs voor een ton koper rond de 6500 dollar lag. Het beeld voor andere metalen zoals lood, zink, nikkel, tin en aluminium is ongeveer gelijk.

Grote verschillen

Bij de beursgenoteerde koperproducenten valt op dat er grote verschillen zijn. Rio Tinto staat bijvoorbeeld voor het jaar op een koersverlies van slechts 5%, terwijl Glencore 33% in de min staat.

Andere grote koperproducenten zijn BHP Biliton (-12,5%) en Freeport  (-21%). De grootste producent ter wereld, Codelco, is niet beursgenoteerd en eigendom van de Chileense staat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus