Nieuws

Geef dividendaandelen niet op

Dividendaandelen horen thuis in elke beleggingsportefeuille en het herstel zal komen, aldus Hugh Gimber van J.P. Morgan AM.

De coronacrisis heeft het er voor beleggers op zoek rendement niet eenvoudiger op gemaakt. Obligaties en dividendaandelen leveren dit jaar namelijk veel minder op dan normaal.

Om te beginnen met de obligaties. Daar viel voor beleggers laatste jaren al weinig te halen door het ruime monetaire beleid van centrale banken. De coronacrisis heeft dat effect nog versterkt. Vooral in de VS is de rente op kwaliteitsobligaties gedaald.

Dividendaandelen deden het de afgelopen jaren beter. Koersen van klassieke dividendaandelen, zoals energiebedrijven en banken, bleven weliswaar achter bij technologie-aandelen, maar er werd genoeg winst gemaakt om hoge dividenduitkeringen te rechtvaardigen. Maar ook daar heeft de coronacrisis een einde aan gemaakt.

2020 een verloren jaar

Dan maar dividendaandelen verkopenen en inzetten op groeiaandelen? Hugh Gimber van J.P. Morgan Asset Management adviseert beleggers dat vooral niet te doen. Volgens hem blijven dividendaandelen van grote waarde voor een goed uitgebalanceerde beleggingsportefeuille. 

"We argue that now is absolutely not the time to give up on dividends as a key source of income for multi-asset portfolios"

Het slechte nieuws is dat 2020  voor dividendbeleggers grotendeels een verloren jaar is. Veel van de bedrijven die normaal gesproken relatief veel dividend uitkeren, hebben liquiditeitsproblemen en keren geen winst uit. Denk aan olieconcerns, vastgoedbedrijven, reisorganisaties, banken, verzekeraars en de detailhandel. 

Sommigen hebben bovendien overheidshulp gekregen, wat het uitkeren van dividend politiek gevoelig maakt. De EU heeft banken en verzekeraars bijvoorbeeld min of meer verboden dividend uit te keren. En het is maar de vraag of dat 2021 heel anders zal zijn.

Kredietcrisis

Gelukkig is er op de langere termijn ook goed nieuws. Gimber wijst op de kredietcrisis van 2007-2008, toen dividendaandelen het ook zwaar te verduren hadden. Maar toen de bedrijfswinsten vanaf 2010 weer aantrokken, braken gouden tijden aan. Het is goed mogelijk dat dit scenario zich herhaalt.

Een tweede positieve punt is dat dividendaandelen al zoveel zijn gedaald, dat het meeste slechte nieuws wel in de koersen is verwerkt. Beleggers maakten bij de uitverkoop in maart bovendien weinig onderscheid tussen gezonde en ongezonde bedrijven.

Gimber denkt dat beleggers dit onderscheid in de toekomst wel zullen maken. Dat betekent koersherstel zodra de economie aantrekt. De eerste helft van het jaar was duidelijk in het voordeel van groeiaandelen. Misschien dat de dividendaandelen het stokje kunnen overnemen in de tweede helft. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus