Nieuws

Voorzichtig herstel emerging markets debt

High yield-obligaties zijn alweer een tijdje in trek bij beleggers. Hoogrentende obligaties uit opkomende markten worden ook steeds populairder.

High yield-obligaties hebben zich na de crash van begin maart sterk hersteld. Uit onderzoek van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat high yield-obligatiefondsen al negen weken op rij meer geld binnenkrijgen van beleggers dan dat er wordt weggehaald. De laatste drie weken van mei was er sprake van een netto-instroom van twee miljard dollar.

De enige high yield-markt die tot nu toe ver achterblijft, is die van de emerging markets debt (EMD). Toch ziet obligatie-analist Padhraic Garvey van ING ook daar beleggers langzaam terugkeren. “Beleggers nemen weer meer risico,” schrijft hij in het lijvige ING Think-rapport Global debt flows: The big mend continues.

Het gaat vooralsnog alleen om EM-schulden in dollars, dus niet in lokale valuta,, zoals Braziliaanse reals of Argentijnse pesos. Het zijn bovendien met name professionele beleggers die terugkeren. Retailbeleggers houden zich gedeisd. Landen waar de kapitaalstroom weer op gang komt, zijn onder meer Zuid-Afrika en Turkije, terwijl Brazilië nog te gevaarlijk wordt gevonden.

Inflation linked bonds

Een andere opvallende trend is volgens Garvey dat beleggers geen inflation linked bonds kopen. Dat duidt erop dat beleggers rekenen op een lange periode met lage inflatie, misschien zelfs deflatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?