Nieuws

Obligaties verliezen functie van schokdemper

In maart verloren obligaties kort hun functie van veilige haven. Columnist John Rekenthaler vreest dat dit vaker zal gebeuren als de angst voor inflatie toeneemt.

Beleggers hebben een paar zware maanden achter de rug; aandelenkoersen kelderden en veerden weer op. De volatiliteit was hoog.

In zo’n onrustige beursomgeving is het altijd prettig om een paar stabilisatoren in de portefeuille te hebben. Goud bijvoorbeeld, wat private equity en vastgoed, maar vooral veel obligaties met hoge kredietratings.

Kwaliteitsobligaties - hoofdzakelijk staatsobligaties - hebben de neiging om te stijgen als aandelen dalen, en omgekeerd. Tegelijkertijd hebben ze de afgelopen 40 jaar ook gezorgd voor best aardige rendementen. Ze vormen daarom een perfecte basis voor elke beleggingsportefeuille.

Alles anders in maart

Althans dat was de algemene mening tot de heftige koersbewegingen in maart. Volgens beleggingsexpert John Rekenthaler waren er in deze maand drie fases waarin aandelen en obligaties in exact dezelfde richting bewogen. Voor modelportefeuilles betekende dat veel grotere uitslagen dan normaal. Rekenthaler is bang dat dit zich zal herhalen in de toekomst.

In een column voor Morningstar legt hij uit dat de convergentie van aandelen- en obligatiekoersen vooral te maken had met de inflatieverwachtingen.

40 jaar van stabiele prijzen

Sinds het begin van de jaren 80 hebben de centrale banken van Japan, de VS en Europa de inflatie steeds verder onder controle gekregen. De jaren met prijsstijgingen van 8 tot 9% waren daarmee voorbij. Tegenwoordig kunnen beleggers ervan op aan dat de inflatie rond of onder de 2% ligt. Dat maakt obligaties zeer populair.

Maar in maart was er plotseling de angst dat centrale banken door de coronacrisis de inflatiedoelstelling uit het oog zouden verliezen. Hogere inflatie betekent op den duur ook een hogere rente, en dat is slecht voor zowel aandelen als obligaties. 

“Even the hint of higher future interest rates would harm both equities and long Treasuries, thereby more closely aligning their returns"

In april ebde deze angst weer weg en werd de status quo hersteld. Maar volgens Rekenthaler moeten beleggers er rekening mee houden dat de angst voor inflatie terugkomt. “Het is niet meer dan een vaag voorgevoel. Maar ik denk dat het verstandig is als beleggers zich hier op voorbereiden.”

Consequenties voor modelportefeuille

Stel bijvoorbeeld dat de markten het idee krijgen dat de Fed teveel naar Donald Trump luistert en een zee van gratis geld op de markten afstuurt? Of wat als het oerdegelijke imago van de ECB verandert van een soort Europese Bundesbank in een Banca D’Italia?

Dat zijn veranderingen die kunnen zorgen voor paradigma verschuivingen en die maken dan een eind aan vier decennia van modelportefeuilles met een vaste verhouding tussen obligaties en aandelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus