Nieuws

Europese fondsbeleggers zochten in april alweer vrolijk de beurs op

De Europese fondsverkoop in april viel na de rampzalige maand ervoor zeker niet tegen. Wat werd vooral gekocht? Detlef Glow overlegt de cijfers.

Europese fondsbeleggers zijn in april, een maand na de grote sell-off, weer teruggekeerd naar de beurs. Paniek maakte plaats voor hoop op herstel. Gevolg van de hernieuwde optimistische stemming is dat Europese beleggers voor 38,4 miljard euro aan langetermijnfondsen kochten. Daarvan ging 8,7 miljard euro naar ETF's. De verkoop van geldmarktfondsen is in de cijfers niet meegenomen, want die worden vooral gebruikt om cash te parkeren.

Obligatiefondsen (+23,5 miljard euro) waren de best verkochte beleggingscategorie, gevolgd door aandelenfondsen (+18,4 miljard euro), andere fondsen (+1,7 miljard euro), mixfondsen (+1,5 miljard euro), grondstoffenfondsen (+0,8 miljard euro) en vastgoedfondsen (+0,04 miljard euro). Alternatieve ICBE-fondsen (-7,5 miljard euro) was het enige activatype met uitstroom.

De Europese fondsenverkoop in april 2020

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Top 3 best verkochte subcategorieën in april waren aandelen wereldwijd (+8,5 miljard euro), euro bedrijfsobligaties (+7,4 miljard euro) en Amerikaanse bedrijfsobligaties (+7,0 miljard euro).

Europese beleggers gaan vooral voor bedrijfsobligaties

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Verkocht werd er ook, vooral wereldwijde dollar obligaties (-25,5 miljard euro). Verder valt op dat Europese fondsbeleggers weinig moesten hebben van aandelen en obligaties uit de opkomende markten. Ook van euro-staatsobligaties werd weinig verwacht.

Maar wereldwijde dollarobligaties werden massaal gedumpt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?