Nieuws

Inflatie zegt meer over obligatierendement dan rente

In de jaren '70 en begin '80 waren de rentevergoedingen op staatsleningen hoog, maar het rendement laag. Dat kwam door de hoge inflatie.

Wat is doorslaggevend voor het rendement op obligaties? Het meest voor de hand liggende antwoord is de rente, maar in werkelijkheid is de inflatie veel belangrijker.

Dat zegt vermogensbeheerder Ben Carlson op basis van een historisch vergelijk van Amerikaanse treasuries teruggaand tot de jaren twintig van de vorige eeuw.

Een goed voorbeeld zijn de jaren 70, toen beleggers nog fantastische rentes kregen voorgeschoteld op zowel korte als langlopende obligaties. Een vijfjarige staatsobligatie leverde bijvoorbeeld gemiddeld 7% op. En ook cash leverde een fraaie rente op van 6,3%.

Gouden obligatietijdperk

Maar dat was vóór inflatie en die was hoog in de jaren 70 en begin jaren 80. Rekening houdend met de geldontwaarding bleef er van de 6,3% op een vijfjarige lening niks over. Sterker, het rendement was licht negatief.

Pas vanaf de jaren 80, toen de Federal Reserve de inflatie harder ging bestrijden, schoten rendementen omhoog. Uit de cijfers van Carlson blijkt dat de lage inflatie van de voorbije 40 jaar voor een soort gouden obligatietijdperk heeft gezorgd. 

Alleen in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, toen de inflatie ook een grote rol speelde, was dat beter. Denk bijvoorbeeld aan de deflatie na de beurskrach van 1929.  Tussen 1940 en 1980 viel er maar heel weinig te verdienen op de obligatiemarkt. 

Wat leert dat voor de toekomst?

Carlson ziet een aantal lessen voor de toekomst. Ten eerste moeten we beseffen dat de laatste vier decennia exceptioneel goed waren voor obligaties. De kans is groot dat dit de komende decennia anders zal zijn. 

Ten tweede zeggen nominale rentes maar weinig. Dat blijkt uit de periode 1940-1980. Waar beleggers op moeten letten (ook buiten de VS) zijn de inflatieverwachtingen die zijn veel belangrijker dan de nominale rente.

Dat is gelijk de one-million-dollar question. In  zowel Europa als de VS wordt op veel staatsobligaties bijna geen rente meer betaald. Dat hoeft echter geen probleem te zijn als er deflatie optreedt.

In dat geval is zelfs het aanhouden van cash lucratief. Van de andere kant als de inflatie aantrekt dan zijn beleggers met staatsobligaties en cash het haasje. Dan worden beleggers namelijk dubbel geraakt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus