Nieuws

Dividendbetalingen dalen dit jaar tussen 15% en 35%

Dividendbeleggers zullen dit jaar minder dividend tegemoet zien, zo is zeker. Janus Henderson Investors heeft de verwachte dividendschade in kaart gebracht. De grootste pijn zit in Europa.

De uitbraak van de coronapandemie leidt dit jaar tot een fikse verlaging van de dividendinkomsten. Grote onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen, resulteert in het verlagen en zelfs schrappen van de dividenduitkeringen. Zelfs een notoire dividendbetaler als Royal Dutch Shell zette het mes in de dividenduitkering.

Een beleggingshuis dat de wereldwijde dividendbetalingen nauwgezet in de gaten houdt, is Janus Henderson Investors. Het volgt al jaren de dividendbetalingen van 's werelds 1200 grootste bedrijven. Het resultaat is de Janus Henderson Global Dividend Index, dat vanaf 2009 de wereldwijde dividendontwikkeling toont.

In het eerste kwartaal van dit jaar was er nog niets aan de hand. De dividendbetalingen lagen 5,4% hoger dan een jaar eerder. Het was de sterkste stijging sinds eind 2015. Voor het hele jaar sprak Janus Henderson de verwachting uit dat de onderliggende dividendgroei 3,9% zou bedragen. Dividendbeleggers zouden in dat geval 1,176 biljoen dollar tegemoet kunnen zien. 

Nieuwe prognose

Inmiddels is de situatie drastisch gewijzigd. Ingehaald door de realiteit gooit Janus Henderson zijn prognose voor 2020 in de prullenbak. In plaats daarvan introduceert het dividendteam nu een bandbreedte, gebaseerd op het beste en slechtste scenario.

In het beste scenario dalen de dividenden dit jaar wereldwijd met 15% tot 1,21 biljoen dollar. In het slechtste geval is er dit jaar sprake van een terugval van 35% tot 933 miljard dollar.

Dat was de dividendgroei

Ben Lofthouse, co-portfolio manager Global Equity Income bij Janus Henderson en drijvende kracht achter de dividendindex: “Voor het eerste kwartaal van 2020 zijn de dividenden al uitbetaald, dus wij zullen in de komende twaalf maanden pas gaan merken wat de totale impact van de coronacrisis is. In veel gevallen weerspiegelen de wijzigingen in het dividendbeleid het onvermogen van bedrijven om te voorspellen wanneer de zaken weer zullen normaliseren."

"In veel gevallen weerspiegelen de wijzigingen in het dividendbeleid het onvermogen van bedrijven om te voorspellen wanneer de zaken weer zullen normaliseren"

Lofthouse weet ook dat er een verband bestaat tussen overheidssteun en dividendbetalingen. Bedrijven die financiële hulp krijgen, worden niet langer geacht dat zij hun aandeelhouders verblijden met ddividenddouceurtjes. Ook de inkoop van eigen aandelen wordt bij het aanvaarden van hulp niet geduld.

Ben Lofthouse van Janus Henderson Investors

Sectorschade

Met de dividendbetalingen kan het dit jaar dus alle kanten uitschieten, waarbij een ding zeker is: het wordt niet meer maar minder. Daarbij is de verwachte schade per sector wel verschillend. Grofweg gezegd lopen de dividenden van banken, producenten van duurzame goederen en economisch gevoelige industrieën, zoals de oliesector, en de bouw het meeste gevaar.

Dividendbetalingen van bedrijven in de sectoren IT, gezondheid, defensieve consumentengoederen, met uitzondering van drankenproducenten, zouden hun dividenduitkeringen redelijk op peil moeten kunnen houden. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ben Lofthouse: "In 2019 werd meer dan twee vijfde van het wereldwijde dividend uitbetaald door defensieve sectoren die relatief weinig te lijden hebben onder de recessie. Daarnaast werd nog eens twee vijfde uitgekeerd door economisch gevoeligere bedrijven die geconfronteerd worden met feitelijke of potentiële bezuinigingen, terwijl bij het resterende een vijfde deel de impact gemengd zal zijn."

Regionale verschillen

Maar ook regionaal zijn de verschillen volgens Janus Henderson aanzienlijk. De VS en Azië zullen waarschijnlijk het minst hard getroffen worden, al zijn de redenen sterk verschillend. De Amerikaanse economie kent een gunstige sectormix (een grote tech- en farmasector). Daarnaast zullen Amerikaanse bedrijven waarschijnlijk eerder besluiten om minder aandelen in te kopen dan het dividend te verlagen.

In China en de rest van Azië hebben bedrijven hun uitkeringen voor 2020 al vastgesteld. Daardoor zullen dividendbeleggers de gevolgen van de coronacrisis een jaar later voelen.

De grootste dividendpijn zit dit jaar in Europa. Toezichthouders hebben banken gedwongen hun dividenden op te schorten. Grote olieconcerns en andere grondstoffenbedrijven hebben hun dividendbetalingen sterk verlaagd, net als de omvangrijke Europese auto-industrie. Alleen al het schrappen van de bankendividenden scheelt een zevende van de totale Europese dividendbetalingen.

raex

Ben Lofthouse: "Spreiding naar een breed aantal regio's is buitengewoon waardevol. Beleggers kunnen een veel betere spreiding bereiken door wereldwijd te beleggen in plaats van zich te richten op een land of regio."

Van prognose naar bandbreedte

Door de enorme economische onzekerheid geeft Janus Henderson niet langer een exacte dividendvoorspelling af, maar introduceert het dividendteam dus een bandbreedte. In de voorspelling voor dit jaar bedraagt de dividendterugval tussen de 15% en 35%.

Daarmee is de dividendpijn helaas nog niet geleden, want ook volgend jaar zal de Covid-19-impact voelbaar zijn. Janus Henderson denkt dat de dividenduitkeringen dan waarschijnlijk lager zullen zijn dan aan de vooravond van de pandemie werd verwacht. Het goede nieuws is wel dat in een aantal sectoren de dividenduitkeringen dan worden hervat. Tenminste, als de lockdowns zijn beëindigd en de wereldeconomie zich herstelt.

Lees ook: Tot ziens dividend

Ben Lofthouse toont zich optimistisch: "Deze crisis wordt waarschijnlijk erg diep, maar de omvang van de hulp die regeringen en centrale banken verstrekken is ongekend groot, waardoor we hopen dat de situatie zich snel zal herstellen."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?