Nieuws

Goldman Sachs sluit negatieve rentes VS niet langer uit

Goldman Sachs houdt rekening met een aandelencorrectie in de VS van rond de 20%. Bovendien is het goed mogelijk dat de Fed alsnog voor negatieve rente kiest.

Analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zijn er duidelijk niet gerust op dat de gevolgen van de coronapandemie mee zullen vallen. David Kostin, de belangrijkste Goldman-strateeg voor Amerikaanse aandelen, denkt dat beleggers veel te optimistisch zijn.

Hij rekent erop dat de S&P 500-index de komende drie maanden bijna 20% zal inleveren, zo zei hij vorige week tegen Bloomberg

Een andere analist, Zach Pandl, liet ondertussen CNBC weten dat de Federal Reserve nu weliswaar nog stoer zegt dat het de rente niet zal verlagen tot onder 0%, maar als er een tweede coronagolf komt, dan zal dat volgens hem rap veranderen.

Hoge druk

“Als de economie nog een tegenslag krijgt - wat het geval zal zijn als er een tweede golf besmettingen komt – dan opent dat de deur voor de Fed om extra maatregelen te nemen,” aldus Pandl. Een negatieve rente is er daar een van.

Veel zin zal een negatieve rente volgens hem overigens niet hebben. In het gesprek met CNBC onderbouwde hij die mening niet, maar er zijn meer analisten die denken dat een negatieve rente economisch herstel eerder in de weg staat, dan dat het helpt.

Zij wijzen daarbij onder andere op de eurozone en Japan, die al geruime tijd negatieve rentes hebben.

Powell tot nu toe ook tegen

De zwakke gang van zaken in de eurozone en Japan  is een van de redenen waarom Fed-voorzitter Jerome Powell tot nog toe zeer scpetisch is. Dat bleek ook vorige week woensdag tijdens het vragenuurtje met journalisten.

"De mening van het beleidscomité over negatieve rentes is onveranderd. Dat is iets waar we niet naar kijken"

Pandl denkt echter dat de publieke druk wel eens te hoog kan worden als de economie een nieuwe tik krijgt. Een van de mensen die bijvoorbeeld aandringt op een negatieve rente is Donald Trump.

Hoge schulden

Mocht het tot negatieve rentes komen en een nieuwe klap voor de economie, dan kan dat voor Goldman Sachs zelf ook heel pijnlijk worden. De Fed kwam afgelopen vrijdag met een zorgwekkend rapport over de financiële sector waar verschillende media verslag van deden.

Volgens de Fed zijn de risico’s van de coronapandemie voor Amerikaanse banken,verzekeraars en hedgefondsen nauwelijks te overzien. Banken hebben de laatste jaren weliswaar stevige buffers opgebouwd, maar ze zijn nog altijd bijzonder kwetsbaar voor faillissementen van bedrijven en huishoudens die beide met hoge schulden de crisis zijn ingegaan.

Hoe langer het virus rondwaart, des te groter is de kans op een golf aan faillissementen, waarschuwt de Fed.

Wel veel vermogen

Volgens de laatste cijfers heeft de Amerikaanse overheid een schuld van 23.000 miljard dollar. Huishoudens zitten op 4.200 miljard dollar en bedrijven 10.100 miljard. Alles bij elkaar komt dat neer op een schuldenlast van ruim 114.000 dollar per Amerikaan.

Is dat zorgwekkend? Daar verschillen de mening nogal over. Dat blijkt onder andere uit dit artikel van Forbes, waarin wordt gewezen op de lage rente en de hoge vermogens die tegenover de schulden staan. Als die twee factoren worden meegenomen, dan is Amerika nog altijd steenrijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie