Nieuws

Zoekt Trump weer ruzie met China?

De spanningen tussen de VS en China lopen de laatste weken weer op. ING Bank denkt dat het voorlopig bij verbale aanvallen van Trump blijft. Maar de instrumenten om zijn favoriete zondebok een hak te zetten, staan klaar.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de toon tussen de VS en China de laatste weken weer scherper is geworden. Trump dreigt voortdurend met nieuwe importtarieven en andere maatregelen. Daar komen nog zijn aantijgingen bij dat de Chinezen verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde coronapandemie.

ING-econoom Raoul Leering verwacht dat het voorlopig bij dreigementen blijft, maar de risico’s van een nieuwe escalatie van het handelsconflict zijn wel toegenomen, schrijft hij in een bijdrage voor ING Think.

Onderhandelingen lopen

Vooralsnog zijn de Amerikaanse en Chinese onderhandelaars nog drukdoende de vorig jaar overeengekomen handelsovereenkomst uit te werken en in de praktijk te brengen. Dat blijkt onder meer uit een telefoongesprek vorge week tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse handelsafgevaardigde Robert Lighthizer.

Het belangrijkste bestanddeel van die overeenkomst bestaat uit een verhoogde Chinese import uit de VS van 200 miljard dollar verdeeld over twee jaar. Die 200 miljard lijkt door de coronacrisis echter onhaalbaar. De vraag naar goederen heeft in China immers een even harde klap gekregen als elders in de wereld. Maar dat hoeft voor de VS nog niet direct te betekenen dat ze overgaan tot hogere importtarieven, of erger.

De export naar de VS is namelijk door de crisis ook sterk gedaald, waardoor het handelsoverschot over de eerste vier maanden van dit jaar 33% lager is dan in 2019. Met andere woorden, het zou alleszins redelijk zijn als de Amerikanen de Chinezen wat meer tijd gunnen om aan die 200 miljard te komen.

Perfecte zondebok

Het negatieve nieuws is dat Trump in eigen land te maken heeft met een diepe economische recessie, met miljoenen werklozen en slechte peilingen voor de presidentsverkiezingen. China als zondebok neerzetten heeft hem in het verleden veel populariteit opgeleverd. Waarom dat niet herhalen?

Het grote gevaar is dat hij de Amerikaanse economie daarmee nog dichter richting het ravijn duwt. Leering denkt daarom dat Trump voorlopig zijn kruit droog houdt, maar onderwijl wel alle instrumenten die hij in kan zetten tegen China nog eens onder de loep zal nemen.

Naast importtarieven heeft hij namelijk nog genoeg andere mogelijkheden. Het meest recente plan is om Amerikaanse federale pensioenfondsen te verbieden nog langer te beleggen in Chinese effecten.

Alleen blaffen

Dat sluit aan bij een idee dat vorig jaar circuleerde om de Amerikaanse financiële markten af te sluiten voor leningen aan Chinese bedrijven. Een andere optie is om Amerikaanse bedrijven te ontmoedigen nog langer in China te investeren.

En tenslotte is er nog het ultieme wapen, namelijk het niet langer betalen van rente en aflossingen op oude staatsschulden. Dat laatste zou voor China een regelrechte ramp zijn omdat het de grootste houder van Amerikaans papier is.

Voor de VS zou het echter ook bijzonder riskant zijn omdat het de kredietwaardigheid van de Amerikaanse staat in twijfel zou trekken. Voor Leering ligt het daarmee voor de hand dat Trump vooralsnog vooral blaft, maar niet bijt. De spanningen zijn echter zo hoog, dat dit elk moment kan omslaan.

Beurzen stoïcijns

Beleggers lijken overigens tot nu toe niet echt onder de indruk van de opgelopen spanningen. Zowel de Chinese als Amerikaanse beurzen doen het dit jaar opmerkelijk goed.

De SSE Composite index van de beurs van Shanghai stond donderdag op een verlies van slechts 6% voor dit jaar. De S&P 500 blijft daar niet ver bij achter met een min van 12%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie