Nieuws

Gaat de Fed ook aandelen kopen?

De Federal Reserve is volgens Ariel Bezalel van Jupiter AM de Rubicon overgestoken. Er is geen weg meer terug. Na bedrijfsobligaties gaat de Fed waarschijnlijk ook aandelen kopen. Voor een obligatiebelegger is dat goed nieuws.

Loont het nog om Amerikaanse staatsobligaties te kopen tegen een rente van 0,5%, of bedrijfsobligaties voor een paar procent meer? Absoluut, zegt Ariel Bezalel die voor Jupiter Asset Management een paar obligatiefondsen runt met een omvang van ruim tien miljard euro.

Volgens hem is de Verenigde Staten hard op weg het voorbeeld te volgen van Japan en de eurozone, twee regio’s met een hardnekkig lage groei, lage inflatie en lage rente. Dat zegt hij in een interview met Citywire.

Volgens Bezalel laten beleggers zich niet afschrikken door de snel oplopende schulden. Integendeel, obligaties worden gezien als een van de weinige veilige havens in deze rare coronatijden.

Bedrijfsobligaties en daarna aandelen

Dat heeft veel te maken met de Federal Reserve, die sinds dinsdag naast staatsobligaties ook bedrijfsobligaties koopt om de rente te drukken en bedrijven aan te zetten tot meer activiteit. De Fed doet dat door het kopen van ETF's.

Of het gaat helpen? Bezalel is sceptisch. Hij denkt dat de VS een lange periode van zeer lage rentestanden tegemoet gaat. De Fed is volgens hem met het kopen van bedrijfsobligaties de Rubicon overgestoken. Met andere woorden er is geen weg terug. Bezalel denkt dat de volgende stap is dat de Fed ook obligaties van minder kredietwaardige bedrijven gaat kopen en misschien zelfs aandelen wil hebben. Helemaal uniek is dat niet. Japan doet dit ook. De ECB nog niet.

“I think there’s a real possibility they go even further down the rabbit hole and start buying even lower quality high yield paper to support the market. I wouldn’t even rule out them at some point intervening in equity markets in some shape or form. I really believe that everything is on the table here.”

Voor de obligatiefondsen van Jupiter is dat alleen maar goed. Een dalende rente betekent immers hogere koersen.

Goud 

Bezalel is weliswaar een obligatiejongen, maar hij steekt zijn liefde voor goud niet onder stoelen of banken. Dat verklaart waarom Jupiter ook obligaties van een paar gouddelvers heeft gekocht. Goud is volgens Bezalel een perfecte plek om geld op te potten.

Het Jupiter Strategic Bond Fund is nu voor 35% gevuld met triple-A staatsobligaties. Een kwart daarvan bestaat uit Amerikaanse schatkistpapier. De grootste sprong in de portefeuille hebben dit jaar de investment grade (relatief veilige) bedrijfsobligaties gemaakt van 9% naar 16%.

Bloeiende emissiemarkt

De high-yield-obligatieportefeuille (meer risico) is een beetje gekrompen van 36% naar 31%. Dat komt doordat Bezalel flink heeft gesnoeid in het schuldpapier van detailhandelsbedrijven. Die zijn deels ingeruild voor veiligere bedrijfstakken zoals media en farmacie. Tenslotte breidt Jupiter momenteel voorzichtig zijn posities uit in opkomende markten.

Het beeld dat Bezalel schetst, sluit haarfijn aan bij de emissiemarkt die de afgelopen twee maanden is geëxplodeerd. CNBC meldde eerder deze week dat sinds de Fed de aankondiging maakte dat het bedrijfsobligaties gaat kopen er in de VS voor 575 miljard dollar aan obligaties is uitgegeven. De Fed maakte zijn besluit bekend op 23 maart.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus