Nieuws

High yield-obligaties ogen wel aantrekkelijk

Obligaties met lage ratings van kredietbureaus zijn enorm in waarde gedaald in maart. Dat duidt op angst voor een golf aan faillissementen. Aviva Investors vindt dat overdreven.

Sunita Kara van vermogensbeheerder Aviva Investors breekt een lans voor high yield-obligaties. Volgens haar zijn obligaties met een relatief laag kredietoordeel te hard geraakt tijdens de marktturbulentie in maart en te weinig hersteld in april. 

Het is voor beleggers lastig om in te schatten hoe groot de economische schade van het coronavirus zal zijn. Zeker is dat hoe langer de lockdowns duren, des te meer bedrijven gaan er failliet.

Default rate van 40%

Maar volgens Kara zijn die risico’s meer dan voldoende in de prijzen verwerkt. Zo kan op basis van de rentespreads worden gezegd dat beleggers erop rekenen dat 40% van de Amerikaanse schulden deels of helemaal niet worden terugbetaald. In Europa ligt die verwachte default rate bij 35%.

Dat zijn historisch gezien enorm hoge percentages. Volgens Kara iets te hoog. Beleggers die het aandurven kunnen dus gerust wat high yield-obligaties bijkopen, want op de lange termijn lokt een hoge beloning.

Haar voorkeur gaat uit naar de meest veilige delen van de high yield-obligatiemarkt. Dus geen obligaties met een laag keurmerk van bijvoorbeeld CCC, maar liever obligaties uit de B-categorie.

Telecom en healthcare

Qua sectoren springen telecom, gezondheidszorg en sommige delen van de technologiesector er in positieve zin uit. Daar zijn relatief veel solide bedrijven te vinden die ook niet zo veel hebben geleden onder de crisis.

Het grootste gevaar is dat de recessie langer en dieper wordt. Dat kan er extra hard inhakken omdat bedrijven zich relatief slecht hebben kunnen voorbereiden op deze crisis.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen