Nieuws

Beleggen in de mist

Het is redelijk normaal dat beurzen stijgen in tijden van recessie. Nu met de coronapandemie is er echter iets opmerkelijks aan de hand. Er wordt geanticipeerd op een herstel, waarvan niemand weet wanneer dat komt en hoe sterk het zal zijn.

Ook beurswatchers hebben zich de laatste weken verbaasd over de sterke stijging van de beurzen na de sell-off in maart. Hoe is het mogelijk dat de aandelenkoersen stijgen, terwijl de economie afstevent op een van de zwaarste recessies van de afgelopen 100 jaar?

Het eenvoudigste antwoord op deze vraag is dat beurzen altijd vooruitkijken en niet terug. In de wereldoorlogen stegen de aandelenkoersen ook. Net zoals tijdens het gros van de recessies in de afgelopen eeuw.

Het coronavirus is wat dat betreft niet anders, betoogt Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management. Toen duidelijk werd dat het coronavirus Europa en de VS in een diepe recessie zou doen belanden, kelderden de koersen om een maand later weer op te veren toen beleggers begonnen te anticiperen op exit-strategieën en economisch herstel.

Niemand kent de gevolgen van covid-19

Op zich niks mis mee. Toch vertrouwt Carlson het deze keer niet. Beleggers lopen volgens hem veel te ver op de feiten vooruit. Want wanneer komt dat economisch herstel dan, en hoe soepel zal dat gaan?

Is er sprake van blijvende schade en wat zijn de gevolgen voor de schuldenlast? Carlson gelooft niet dat iemand het antwoord op deze vragen weet.

Beleggers tasten met andere woorden net zozeer in het duister als de virologen en de politiek. Hij denkt dat de beurs daarom nog een heleboel rare capriolen kan gaan maken.

Aandelen verkopen als er een vaccin is

Zo zou het hem niks verbazen als de aandelenkoersen dalen zodra er een vaccin beschikbaar komt. Het is ook goed mogelijk dat de S&P 500 nieuwe hoogtepunten aantikt, terwijl de economie nog midden in een recessie zit.

Voor Carlson is de beurs op dit moment een mysterie. Hoger of lager: alles is mogelijk. Iedere uitspraak over de toekomst moet volgens hem ernstig in twijfel worden getrokken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?