Nieuws

Chinese industrie herstelt, consument nog niet

China is bij de bestrijding van het coronavirus in front of the curve, zoals dat heet. Het land voerde als eerste lockdowns in en probeert nu terug te keren naar normaal. Met de industrie gaat het inmiddels aardig bergop, de dienstensector blijft achter, net als de consument.

Hoe gaat het met China, het land dat als eerste met het coronavirus te maken kreeg en als eerste probeert terug te keren naar iets wat lijkt op normaliteit? Econoom Arjen van Dijkhuizen van ABN Amro geeft antwoord op deze vraag in zijn China Watch.

Het eerste wat hij opmerkt is dat het virus onder controle lijkt. Er is weliswaar sprake van een tweede golf, maar die is relatief klein. Verder schort het aan transparantie bij de overheid. Alle cijfers moeten derhalve met een korreltje zout worden genomen.

Toch kan dat niet de indruk wegnemen dat de maatregelen werken en dat de economie zich herstelt van de harde klappen in januari en februari.

Industrie draait op halve kracht

De sector die daar het meest van profiteert, is de industrie. Midden april had 99% van de grote industriële bedrijven de productie hervat. Bij de kleine en middelgrote bedrijven was dat 85%. Van de andere kant was de productie nog wel ver verwijderd van het niveau van voor de crisis. Er wordt met andere woorden wel gewerkt maar nog niet op volle toeren.

Een voorbeeld is de autoproductie die in maart vervijfvoudigde tegenover februari, maar nog wel 40% onder het niveau lag van maart 2019. Een ander voorbeeld is het energieverbruik dat in maart ongeveer 10% lager lag dan drie jaar geleden. Het investeringsniveau van bedrijven is gedaald met 16%.

2021 groei van boven de 6%

Toch is Van Dijkhuizen redelijk positief. Hij verwacht in het tweede kwartaal nog een tik door het wegvallen van vraag op de wereldmarkt. Daar staat tegenover dat China de laatste jaren minder afhankelijk geworden is van de export. Hij verwacht daarom voor het hele jaar toch nog een kleine plus van het Chinese bbp. Volgend jaar zou de groei zelfs alweer richting de 6-7% kunnen gaan.

Een positieve bijdrage komt daarbij ongetwijfeld ook van de bouw die door stimuleringsmaatregelen van de overheid ook nu al duidelijke tekenen van herstel vertoont. Van de dienstensector kan dat helaas nog niet gezegd worden.

Daar zijn de cijfers nog altijd slecht. Denk aan het goederen- en personenvervoer, de horeca en winkels. De horeca zat in maart bijvoorbeeld nog zeker 50% onder de normale omzet. De detailhandelsverkopen waren bijna 16% lager. Van Dijkhuizen rekent er op dat dit beter wordt in de rest van het jaar, als de overheid met extra ondersteuning komt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie