Nieuws

De financiële klant heeft duidelijke wensen

Het vertrouwen in de beleggingsindustrie is nog niet hersteld. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van CFA Institute onder particuliere én institutionele beleggers. Vooral meer transparantie over vergoedingen en andere kosten is gewenst. Wat nog meer?

CFA Institute, de wereldwijde vereniging van beleggingsprofessionals, heeft de vierde editie uitgebracht van de trust survey: Earning Investors’ Trust: How the Desire for Information, Innovation, and Influence is Shaping Client Relationships.

Het onderzoek heeft de meningen gepeild van zowel particuliere als institutionele beleggers in vijftien landen. Vastgesteld werd dat beleggers meer informatie, innovatie en controle zoeken in hun interactie met de beleggingsindustrie.

De twee significante elementen die bepalend zijn voor vertrouwen zijn geloofwaardigheid en professionaliteit. De onderzoekers laten zien hoe organisaties en professionals in acht stappen vertrouwen kunnen op bouwen.

Margaret Franklin, CFA, President en CEO van CFA Institute. “In dit klimaat is vertrouwen in instellingen en in beleggingsadviseurs die optreden ten behoeve van hun klanten, relevanter dan ooit.”

Vertrouwen is de belangrijkste factor

Wat zijn de conclusies, die op basis van de rondvraag kunnen worden getrokken?

 • Financiële dienstverlening neemt een middenpositie in als het gaat om vertrouwen.
 • Bijna de helft van de particuliere beleggers hecht voor het verkrijgen van beleggingsadvies meer belang aan toegang tot technologie dan toegang tot mensen. Desondanks zegt 73% van de respondenten meer te vertrouwen op aanbevelingen van een menselijke adviseur dan op die van een robo-adviseur.
 • De meeste particuliere beleggers (75%) denken dat hun financieel adviseur juridisch verplicht is om het belang van de klant boven het eigenbelang te stellen, maar slechts 35% denkt dat adviseurs dat ook doet.
 • Vertrouwen is de belangrijkste factor voor particuliere beleggers wanneer ze een adviseur inhuren. Voor institutionele beleggers zijn vertrouwen en prestatie het meest gewaardeerd wanneer ze een vermogensbeheerder in de arm nemen.
 • Slechts 57% van de particuliere beleggers zonder adviseur denkt baat te hebben bij beleggingen op kapitaalmarkten, maar dit percentage stijgt tot 81% met een adviseur.

Rebecca Fender, CFA, Senior Director, Future of Finance Research bij CFA Institute: "Beleggingsprofessionals die alle facetten van beleggersvertrouwen weten te doorgronden, zullen beter uitgerust zijn om hun klanten te bedienen en te laten zien hoe de beleggingsindustrie de maatschappij ten goede kan zijn."

Lage kosten en meer transparantie graag

Vertrouwen is een gelaagd concept. Het is afhankelijk van informatie (de basis voor beslissingen), innovatie (het vermogen om aan de behoeften van investeerders te voldoen) en controle (de mate waarin beleggers invloed kunnen uitoefenen). Hoe zit het met elk van deze facetten?

Informatie

 • 83% van de particulier beleggers en 75% van de institutionele beleggers zijn het erover eens dat een van de belangrijkste factoren voor het creëren van een vertrouwensrelatie het volledig openbaar maken van vergoedingen en andere kosten is.
 • Ondanks meer mogelijkheden om transparanter te communiceren is de perceptie van beleggers dat transparantie juist minder is geworden.

Innovatie

 • Twee derde van de beleggers zegt meer vertrouwen te hebben in hun vermogensbeheerder vanwege het toegenomen gebruik van technologie.
 • Twee derde van de particuliere beleggers met een adviseur zegt dat ze waarschijnlijk vroege gebruikers zijn van nieuwe beleggingsproducten, vergeleken met slechts een derde van de beleggers zonder adviseur.
 • 71% van de institutionele beleggers wil graag beleggen in fondsen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie.

Controle

 • De mogelijkheid om te beleggen in lijn met de eigen waarden is ook van belang: 76% van de institutionele en 69% van de particuliere beleggers heeft interesse in ESG-beleggingen. Twee derde van de institutionele beleggers denkt dat de groei van ESG-beleggen het vertrouwen in de financiële sector heeft vergroot.
 • Hoge vergoedingen is een van de belangrijkste redenen die beleggers geven om de relatie met een vermogensbeheerder te beëindigen.
 • Er bestaat grote belangstelling voor meer op maat gemaakte producten. Bijna de helft van alle particuliere beleggers - vooral jongere beleggers - zou daar ook meer voor willen betalen.

Over de enquête

In opdracht van CFA Institute heeft Greenwich Associates in oktober en november 2019 een online enquête gehouden onder 3.525 particuliere beleggers en 921 institutionele beleggers. De markten waren Australië, Brazilië, Canada, het vasteland van China, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, Mexico, Singapore, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de SAR Hongkong.

Retailbeleggers waren 25 jaar of ouder met een belegbaar vermogen van ten minste 100.000 dollar, behalve in India, waar het minimum werd aangepast tot 500.000 roepies. Tot de institutionele beleggers behoorden personen die verantwoordelijk zijn voor beleggingsbeslissingen met een beheerd vermogen van ten minste 50 miljoen dollar, afkomstig van openbare en particuliere pensioenfondsen, schenkingen en stichtingen, verzekeringsmaatschappijen en staatsinvesteringsfondsen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?