Nieuws

KPMG en CISL lanceren tool om impact te meten

KPMG en het Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) gaan samenwerken om de maatschappelijke impact van beleggingen beter zichtbaar te maken.

Leonie Jesse, Associate Director KPMG Sustainability, legt uit hoe ze dat doen. “Vanuit KPMG hebben wij de True Value methode om impact meetbaar te maken op bedrijfsniveau. Waar we naar zochten was om dat ook meetbaat te maken op portefeuilleniveau.”

Het bleek echter te complex om middels deze methode de maatschappelijke impact van een volledige beleggingsportefeuille te meten. Vandaar dat zij contact hebben gezocht met CISL. Op basis van de zeventien duurzame doelen van de VN (SDG’s) hebben zij zes thema’s geformuleerd om impact te meten.

“Dit zijn drie klimaatdoelen en drie sociale doelen. Beleggers kunnen meten in hoeverre hun fonds op deze thema’s scoort. Bij de bovenste drie milieudoelen is het de bedoeling dat de beleggingen een zo laag mogelijk cijfer scoren, bij de onderste drie moet het cijfer zo hoog mogelijk zijn.”

KPMG Model impactbeleggen

Pilot draaien

“CISL heeft dit model ontwikkeld op basis van de wensen van vijftien betrokken pensioenfondsen en assetmanagers. Echter, het model bleek gebaseerd op een gecompliceerde Excel sheet, niet erg gebruiksvriendelijk voor assetmanagers. Wij hebben op basis van die sheet een online tool gemaakt voor assetmanagers. We draaien nu een pilot en verwachten het na de zomer aan te kunnen bieden aan onze klanten.”

Bang voor concurrentie nu KPMG en CISL de plannen voor lancering van de tool naar buiten brengen is Jesse niet.

“Het model van CISL is al openbaar, we meten nu al impact, we gaan er nu voor zorgen dat dit model breed ingezet kan worden. En ik zie de tool als een basis die assetmanagers kunnen gebruiken bij het meten van impact. Als ze zelf ideeën hebben hierover en daarover nadenken, is dat alleen maar positief.”

Push & pull

Jesse verwacht dat de tool in de toekomst uitgebreid kan worden. “Onder andere door het gebrek aan betrouwbare data is het model nu nog niet zoals CISL het graag zou zien, maar wordt het beschouwd als een prima uitgangspunt. Van daaruit kan toegewerkt worden naar steeds meer geavanceerde meetpunten in het model. ”

Het zou een positieve bijkomstigheid zijn als bedrijven naar aanleiding van dit soort initiatieven ook meer duurzame data gaan publiceren. Jesse: “Veel bedrijven brengen bijvoorbeeld nog niets naar buiten over het verbruik van schoon water. Door de inzet van de tool hopen we bedrijven ook te stimuleren om in ieder geval op deze specifieke thema’s relevante data naar buiten te brengen. Het idee van de tool is ook push & pull.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?