Nieuws

Vastgoedfondsen krijgen enorme duw

Vastgoedbeleggingsfondsen zijn momenteel een van de meest volatiele en speculatieve beleggingen op de beurs. Sommige vastgoedfondsen hebben al meer dan 60% aan waarde verloren dit jaar.

Vastgoedbeleggingsfondsen of Real Estate Investment Trusts (REIT’s) stonden altijd bekend om hun stabiliteit. Ze vielen in de categorie defensieve waarden. De rendementen waren meestal niet spectaculair, maar daar stond een vaste stroom aan dividenden tegenover.

“Das war einmal,” zouden de Duitsers zeggen. Als er iets niet defensief is de laatste weken, dan zijn het wel deze fondsen. Sommige vastgoedfondsen hebben al meer dan 60% verloren dit jaar.

De in Nederland genoteerde vastgoedbeleggers, zoals Unibail-Rodamco en Wereldhave, behoren tot de zwaarst getroffen fondsen in Amsterdam. Beleggers kunnen dit jaar bovendien fluiten naar hun dividend.

Winkels en kantoren

Volgens Lars Kreckel van Legal & General Investment Management (LGIM) is dat in het geval van de Nederlandse fondsen ook niet zo gek, omdat het veelal beleggingen in winkelcentra betreft.

In een normale recessie dalen de consumentenuitgaven in winkelcentra met misschien 20%. In deze crisis is het 100%. Geen wonder dat er wordt gevreesd voor kelderende huurinkomsten.

Maar het zijn niet alleen de winkelfondsen die in waarde dalen, ook kantoorfondsen hebben last van het coronavirus. Ook bij deze fondsen zijn beleggers terecht bang dat er bedrijven gaan omvallen en er dus meer kantoorpanden leeg komen te staan.

Smallcaps met hoge schulden

Daar komt bij dat de meeste vastgoedfondsen niet zo groot zijn en veel schulden hebben. Dat zijn precies de twee dingen die beleggers momenteel absoluut mijden: Smallcaps en bedrijven met liquiditeitsproblemen en een lage solvabiliteit.

Kreckel denkt daarom dat de hoge volatiliteit van deze fondsen nog wel even aan zal houden, in ieder geval zo lang het coronavirus niet onder controle is. Beleggers moeten daar rekening mee houden.

Het advies van LGIM luidt daarom voorzichtig zijn. Op de lange duur zal het best goedkomen met de vastgoedfondsen, maar nu loont het niet om veel risico te nemen.

Lees ook: Vastgoed handelt met 25% korting en Vastgoed te hard geraakt

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus