Nieuws

Mannelijke beleggers hebben het moeilijk

Het is op de beurs nu geen voordeel om een man te zijn. Door hun hoge testosteron- en cortisolwaardes hebben mannen de neiging om hun best presterende aandelen te verkopen en verliezers te houden.

Het is voor beleggers vaak moeilijker afscheid te nemen van aandelen waar ze veel mee hebben verloren, dan aandelen waar ze goed mee hebben geboerd.

Dat is een algemeen bekend fenomeen onder beleggers, of misschien beter gezegd, mannelijke beleggers. Want vrouwen blijken van dit irrationele gedrag minder last te hebben, zegt financieel journalist Leana Orr van Institutional Investor.

Fysiologie

Orr beroept zich op een studie van begin dit jaar in de VS over de invloed van de mannelijke hormonen testosteron en cortisol op beleggingsbesluiten. Titel van de studie is On the Physiology of Investment Biases.

Volgens de onderzoekers blijkt duidelijk dat cortisol – dat in het menselijk lichaam verantwoordelijk is voor stress – leidt tot meer handelsomzet en het dispositie-effect, het afstoten van de best presterende aandelen. Testosteron leidt tot meer handelen.

Juist in deze tijden, met hoge beursvolatiliteit, kan dat leiden tot foute keuzes, zegt John Nofsinger, een van de auteurs van de studie.

Mannelijke driften controleren

Nu kan een man er natuurlijk niks aan doen dat hij die hormonen heeft. Dat is nou eenmaal zo. Maar wat hij wel kan doen, is proberen het aantal fouten te minimaliseren door het inbouwen van bepaalde mechanismes in het beleggingsproces.

Nofsinger geeft bijvoorbeeld als tip om uzelf - onze lezers zijn nog overwegend man - te dwingen bij elk besluit te kijken naar de lange termijn. Wat is uw doel op de lange termijn, en welk aandeel past daar het best bij, los van hoe het de afgelopen maanden of jaren heeft gepresteerd? 

Dat kan in deze coronatijden veel leed besparen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus