Nieuws

Outperformance van waardebeleggen komt niet meer terug

Waarde-aandelen doen het voor het eerst sinds 2000 op de lange termijn slechter dan groeiaandelen. Biedt de waardefactor nog beleggingskansen?

In tegenstelling tot groeiaandelen, zijn historische rendementen van waarde-aandelen minder spectaculair, maar op de lange termijn (inclusief dividenden) doen waarde-aandelen het over het algemeen beter. Tenminste, dat is het verhaal waar waardebeleggers in mindere tijden aan vasthouden.

Tot nu dan. Dit jaar zijn de rollen voor het eerst sinds 2000 omgedraaid. Op 18 maart 2020 was het zover. Beleggers in de Amerikaanse Russel 1000 Value Index deden het toen voor het eerst over een cumulatieve periode van 40 jaar slechter dan beleggers in de Russel 1000 Growth Index.

Overlijdensbericht

Voor waardebeleggers was 2000 een duidelijk kantelpunt. Daarna kwamen betere jaren van outperformance. Waardebeleggers hopen natuurlijk dat dit nu weer zo is. Maar vermogensbeheerder Nick Maggiulli van Ritholtz Wealth Management heeft zo zijn twijfels.

Hij begint zijn blog Of Dollars and Data, Death of a Value Investor als een rouwadvertentie voor een overleden patiënt. Er is namelijk niet zo veel om vrolijk over te zijn.

Vier scenario's

Maggiulli schetst vier toekomstscenario’s waarbij er slechts één gunstig uitpakt voor valuebeleggers. Ofwel, een eenvoudige vorm van kansberekening zegt dan dat groeiaandelen het in de toekomst waarschijnlijk beter doen dan waarde-aandelen.

De volgende vraag die hij zichzelf stelt is of dat erg is. Moeten waarde-aandelen overboord worden gegooid? Maggiulli kiest daar niet voor.

Waarde-aandelen horen wat hem betreft in een uitgebalanceerde portefeuille. Ten eerste omdat het onderscheid tussen bedrijven uit de waarde- en groeicategorie niet zo eenvoudig te maken is.

Ten tweede omdat waarde-aandelen niet opeens negatieve rendementen zullen opleveren. Daarvoor zijn de resultaten op de lange termijn nog altijd veel te goed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen