Nieuws

NN IP: Green bonds hebben geen last van coronacrisis

Dat groene obligaties tijdens de coronacrisis beter overeind blijven dan traditionele schuld verbaast Bram Bos van NN IP niet. "Juist bedrijven met een groene focus en financiële armslag hebben een goede kans om de crisis te doorstaan."

De markt van green bonds blijft opvallend goed overeind in de coronahectiek. Sterker, volgens NN IP zouden groene obligaties zelfs kunnen profiteren van de pandemie.

Het is misschien wat vroeg om de performances van groene en traditionele obligaties sinds het uitbreken van de crisis te vergelijken, maar er valt volgens NN IP wel het een en ander op.

Volgens Bram Bos (zie foto), hoofd portfoliomanager Green Bonds bij NN IP, worden in de meeste portefeuilles groene obligaties vastgehouden. "De instroom en de vraag nemen zelfs eerder toe dan af. De groene obligatie-index heeft het iets beter gedaan."

Bram Bos van NN IP

Een mogelijke verklaring van deze trend is de samenstelling van de verschillende obligatie-indices. Bos. “De index van groene bedrijfsobligaties bevat geen luchtvaartmaatschappijen of energiebedrijven. Deze sectoren werden dubbel geraakt, door het coronavirus en de sterk dalende olieprijs. De index bevat bijvoorbeeld juist wel nutsbedrijven met goed gereguleerde activiteiten. Deze zijn doorgaans beter voorbereid op onzekere tijden, zijn meer toekomstgericht en worden vaak beter geleid dan bedrijven die geen groene obligaties uitgeven.”

Lees ook: De grote groene zeepbel

Volgens NN IP zullen bedrijven die investeren in de transitie naar een duurzame economie op de lange termijn de beste overlevingskansen hebben. Hoewel beleggers deze aspecten door de zeer grote marktbewegingen op de korte termijn tijdelijk uit het oog kunnen verliezen, zijn deze bedrijven goed voorbereid.

“Onze ervaring is dat bedrijven die groene obligaties uitgeven meer toekomstgericht, innovatiever en flexibeler zijn,” vervolgt Bos. “Bedrijven die dat niet doen, kunnen minder goed omgaan met veranderingen.”

“Onze ervaring is dat bedrijven die groene obligaties uitgeven meer toekomstgericht, innovatiever en flexibeler zijn"

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen