Nieuws

Koersen gedrukt door minder aandeleninkoop

Bedrijven hebben de laatste jaren hun aandelenkoersen opgepompt door het inkopen van eigen aandelen. Nu dat grotendeels wegvalt, ontbreekt een van de belangrijkste drijfveren, schrijft The Wall Street Journal.

Zonder inkoop van eigen aandelen is de beurs een van zijn belangrijkste drijfveren kwijt. Dat is de boodschap van een artikel in The Wall Street Journal.

In deze tijden van liquiditeitsnood en een snel dalende solvabiliteit is het op zich logisch om inkoop van eigen aandelen te schrappen.

In Nederland geldt dat bijvoorbeeld voor RDS, Randstad, banken en verzekeraars. Het effect daarvan op de markten mag volgens WSJ echter niet worden onderschat.

4000 miljard

Volgens de Amerikaaanse zakenkrant hebben bedrijven in de VS sinds begin 2009 voor netto 4000 miljard dollar geïnvesteerd in eigen aandelen. Ter vergelijk, dat is bijna 20% van de waarde van de S&P 500.

“Zonder die constante stroom aan buy-backs zou er geen continue vraag naar aandelen zijn,” zegt Brian Reynolds van het gelijknamige onderzoeksbureau.

De laatste twee jaar kochten de bedrijven uit de S&P voor respectievelijk 806 miljard dollar (in 2018) en 729 miljard dollar (2019) aan eigen aandelen in. Het eerste kwartaal van dit jaar was het ook nog tussen de 120 miljard tot 140 miljard. Maar in de rest van het jaar zal daar weinig bij komen.

Investeren in de toekomst

De WSJ sluit gelukkig af met een positieve boodschap. Inkoop van eigen aandelen mag goed zijn voor de beurskoersen, maar voor de lange termijn is het veel belangrijker dat winsten worden geherinvesteerd in expansie, innovaties en technologie.

Daar hebben sommige bedrijven (die goed door de crisis komen) nu meer ruimte voor.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen