Nieuws

Jeff Gundlach: "Dit is nog maar het begin"

Hedgefondsmanager Jeffrey Gundlach verwacht dat aandelen en obligaties nog een flinke rit naar beneden zullen maken.

We krijgen eenzelfde scenario als in 1929, zegt hedgefondsmanager Jeffrey Gundlach. De oprichter en CEO van DoubleLine Capital is niet bepaald het zonnetje in huis. We zitten volgens hem in het oog van de storm.

Na de eerste verkoopgolf lijkt de rust weergekeerd, maar dat is slechts schijn. Gundlach voorspelt dat de beurs binnenkort nieuwe dieptepunten zal testen. Het moment dat de aandelenkoersen terugkeren naar de oude niveaus van voor de coronacrisis ligt ver weg.

Hoe diep de koersen precies gaan vallen, weet Gundlach ook niet, maar dat er na de relief rally van de laatste twee weken een nieuwe golf van angst komt, staat voor hem vast.

Double digit werkloosheid 

Veel beleggers denken nu nog dat het een kwestie is van even doorbijten en daarna komt alles weer goed, maar Gundlach denkt dat de schade blijvend is met werkloosheidscijfers ruim boven de 10% en een economische depressie. Zodra beleggers dit beseffen, zullen de existentiële zorgen nog verder toenemen. 

Een van de trends die het sentiment nog extra onder druk kunnen zetten, is de deglobalisering en het terughalen van de productie vanuit China naar de Verenigde Staten (over Europa heeft hij het niet).

Gundlach: “Op de lange termijn zal dat zorgen voor een meer zelfvoorzienende VS, maar op de korte termijn levert het vooral pijn op.”

Mortgage Backed Securities

De obligatiemarkt zal bij de volgende leg down zeker niet worden ontzien. Gundlach waarschuwde al ruim voor de coronacrisis dat hier gevaarlijke luchtbellen zijn ontstaan.

Het optreden van de Fed in de VS heeft er tot nu toe voor gezorgd dat die niet zijn geknapt, maar de tweede golf zal niet zo vriendelijk zijn.

Vooral junk bonds en verpakte hypotheekleningen zullen het moeten ontgelden. Het gaat dan met name om de hypotheekleningen die niet gedekt worden door de overheidsorganisaties Ginnie May, Fannie May en Freddy Mack.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus