Nieuws

Hedgefondsen ruiken kansen

Hedgefondsen denken dat de beursbodem in zicht is. Ze zoeken daarom naar meer kapitaal om aandelen tegen een flinke discount te kunnen kopen.

“Kopen als het bloed door de straten loopt.” Het is misschien niet de meest opbeurende beleggerswijsheid, maar wel een van de belangrijkste. Een beurscrash verloopt bijna altijd volgens dezelfde lijnen. Alleen de snelheid verschilt sterk.

Eerst blijven beleggers stoer en houden vast aan hun aandelen. Maar op een gegeven moment wordt het ze teveel. Ze raken in paniek en drukken massaal op de verkoopknop.

Meestal zijn de wat minder vermogende particulieren de eerste die zich terugtrekken. Daarna volgen steeds grotere partijen tot… er figuurlijk echt bloed door de straten loopt.

Geduld hebben, en dan toeslaan 

Dat is het moment waarop hedgefondsen soms jaren moeten wachten. En nu lijkt zo'n moment aangebroken. De hedgefondsen, die het de laatste jaren niet eenvoudig hadden, beginnen zich zo langzamerhand te roeren, blijkt uit een artikel van Institutional Investor.

Het artikel begint met een boodschap van hedgefonds Baupost partnerships op zijn website. Daar valt te lezen: “Let op. Wij zijn normaal gesproken gesloten voor nieuw kapitaal en zoeken niet actief naar potentiële klanten.” Maar Institutional Investor hoort in de wandelgangen dat dit verandert.

Buy-outs 

Hedgefondsen geven zelf geen commentaar, maar Institutional Investor zegt dat fondsen als Baupost, TCI, Tiger Cup Lone Pine en Viking Global de deuren wagenwijd openzetten voor goede klanten omdat zij denken dat dit een buitenkansje is om aandelen op te pikken of zelfs hele bedrijven over te nemen tegen extreem lage prijzen.

Enkele grote beursgenoteerde hedgefondsen hebben trouwens zelf ook last van het coronavirus. Dat geldt bijvoorbeeld voor Blackstone en de Carlyle Group, die beide op flinke koersverliezen staan, mede vanwege hun grote vastgoedportefeuilles.

Het Duitse verzekeringsconcern Allianz moest afgelopen week nog twee hedgefondsen liquideren omdat de verliezen te hoog opliepen. Ook Forbes schreef vorige week dat hedgefondsen moeite hebben zich door de coronacrisis te navigeren.

In Europa hebben hedgefondsen het volgens Reuters moeilijk door het verbod op short-selling in bepaalde landen. In Nederland zou daardoor volgens Reuters onder andere weddenschappen zijn mislukt tegen het doorgaan van de overname van Grand Vision door Essilor Luxottica. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?