Nieuws

Wees niet bang voor dalende obligatiekoersen

Twee weken geleden was er even een schrikmoment voor al die beleggers die dachten dat Amerikaanse staatsobligaties veilig waren in de huidige coronacrisis. Volgens Josh Brown was dit een momentopname. "Treasuries blijven uitstekende bescherming bieden tijdens correcties."

Het gebeurt heel zelden dat de koersen van aandelen en staatsobligaties tegelijk dalen. In de Verenigde Staten is het in de afgelopen eeuw slechts vier keer gebeurd: in 1931, 1941, 1961 en 2018.

Vermogensbeheerder Josh Brown van Ritholtz Wealth Management houdt er rekening mee dat 2020 weer zo’n jaar wordt, maar is dat ook reden uit te stappen? Brown vindt van niet. Integendeel. Beleggers moeten eerder meer staatsobligaties kopen dan minder, want een veel betere hedge tegen een beurscrash bestaat er niet.

Maximale daling beperkt

Hij wijst erop dat de risico's van Amerikaanse staatsobligaties hoe dan ook klein zijn, want in de jaren dat aandelen en obligaties allebei daalden, waren de verliezen bij obligaties altijd heel gering. Het grootste verlies was nog in 1969 toen het rendement op staatsobligaties -5,01% was en op aandelen -8,24%.

Maar hoe zit het dan met de vrij forse dalingen twee weken geleden van zowel aandelen als obligaties? Volgens Brown moet u dit zien als momentopname. Het was een fase van extreme paniek, waarin beleggers nog maar een ding wilden en dat was zoveel mogelijk cash. Inmiddels is die situatie voorbij. Een blik op een van de belangrijkstee graadmeters voor Amerikaanse staatsobligaties bewijst dat.

2020 prima jaar voor treasuries  

De Bloomberg Barclays Global Aggregate US Treasury Float Adjusted verloor tussen 9 maart en 18 maart iets meer dan 5%, maar heeft zich daarna weer bijna helemaal hersteld. Voor het hele jaar staat deze obligatiegraadmeter op een winst van zeggen en schrijven 7,7%. De S&P 500-index staat ondertussen op een verlies van 19%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus