Nieuws
Centrale banken kunnen en moeten meer doen
Hebben centrale banken reeds al hun kruit verschoten? Nomura denkt van niet.
Ruim tien jaar geleden bij het uitbreken van de kredietcrisis en de daaropvolgende eurocrisis dachten veel centrale banken (en beleggers) waarschijnlijk dat het kwestie van tijd zou zijn voor normaliteit zou terugkeren in het monetaire beleid.
Maar helaas is niks minder waar. De renteniveaus zijn extreem laag gebleven, in sommige gevallen zelfs onder nul zoals in de Eurozone. Inmiddels staat de volgende crisis alweer voor de deur.
Dat roept de vraag op of centrale banken nog wel iets betekenen kunnen in de coronacrisis. Analisten van de Japanse effectenbank Nomura zijn positief.
Tot het gaatje
Toegegeven, zegt Nomura, de centrale banken zijn tot dusver tot het uiterste gegaan. Een renteverlaging van de ECB zou bijvoorbeeld nog best kunnen, maar heeft het veel zin om nog een paar tiende van een procent dieper onder nul te zakken? Waarschijnlijk niet.
Ook aan het front van quantitative easing (QE) gebeurt er al heel veel. Toch is dit een terrein waar Nomura nog mogelijkheden ziet.
Centrale banken zouden bijvoorbeeld (nog) meer bedrijfsobligaties kunnen kopen. daar waar de nood het hoogst is. Of, zoals de Japanners, zouden ze nog een stapje verder kunnen gaan met het kopen van aandelen-ETF’s.
Aandelen-ETF's kopen
Een populair discussiepunt is verder het beheersen van de rentecurve. In Australië richt de centrale bank zich bijvoorbeeld op driejarige staatsobligaties (en de bijbehorende rente).
Dat zou in Europa ook een optie kunnen zijn, hoewel Nomura opmerkt dat dit wel risico’s met zich meebrengt van moral hazard. Er kunnen landen in de verleiding worden gebracht misbruik te maken van de situatie en hervormingen voor zich uit te schuiven. Een alternatief is om het euronoodfonds ESM dit karweitje te laten opknappen.
En dan is er ten slotte nog het ultieme vuurwapen: helikoptergeld. Mensen gewoon handje contantje geld in de handen douwen. Nomura vindt in deze uitzonderlijke tijden geen enkel instrument taboe.