Nieuws

Er speelt meer dan het coronavirus

Olieprijzen en Covid-19 beheersen het marktsentiment, maar er is meer aan de hand, zegt Mike Wilson, CIO van Morgan Stanley.

Covid-19 en de onenigheid bij de olieproducerende landen van Opec+ hebben de laatste weken het sentiment op de beurs bepaald. Nooit eerder zijn aandelenkoersen in zo korte tijd zo veel gedaald als in februari en maart.

Dat roept bij veel beleggers en analisten de vraag op, of het niet zo langzamerhand tijd wordt in te stappen. Mike Wilson, Chief investment officer bij Morgan Stanley, is een van hen. Ook hij denkt dat de bodem inmiddels is gezien, ook al weet hij dat de olie- en coronacrisis de markten nog lang zullen bezighouden.

Recessie

Allereerst is het volgens hem van belang te beseffen dat er op de achtergrond veel meer speelt dan alleen olie en corona. Zo waren er ook vorig jaar - ruim voor de virusuitbraak - al meerdere economen die waarschuwden voor een recessie en overdreven hoge koersen in de VS.

Nu lijkt recessie bijna onontkoombaar en dat heeft niet alleen gevolgen voor de korte termijn, maar ook voor de lange. Wat te denken van de stimuleringsmaatregelen die in de VS, Europa en Azië nu uit de hoge hoed worden getoverd, geflankeerd door een nog ruimer monetair beleid.

“Dat soort maatregelen hebben tijd nodig om door te werken in de economie,” zegt Wilson. Ze dragen bij aan het bodemvormingsproces op de beurs, maar zijn niet per definitie goed voor alle bedrijfstakken. Bovendien valt te betwijfelen of ze een recessie helemaal kunnen voorkomen.

Ruim 20% upside

Desalniettemin is Wilson positief over de rest van het jaar. Zijn koersdoel voor de Amerikaanse S&P-index is 2750 punten, wat een upside zou betekenen van ruim 20% tegenover de stand op dinsdag 23 maart.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus