Nieuws

Geleidelijk cash aan het werk zetten

De beurs kan vanaf hier nog dieper zakken, maar misschien is de bodem ook nabij. In zo'n situatie is het geen gek idee om cash geleidelijk om te zetten in aandelen, op van tevoren vastgelegde momenten.

Wanneer is het veilig om weer aandelen te kopen? Hoe lang duurt het voordat het dieptepunt is bereikt? 

De geschiedenis biedt helaas geen duidelijke antwoorden. Bear markets zijn soms kort en genadeloos, soms kunnen ze ook een paar jaar duren zoals bij de kredietcrisis van 2007-2009.

Van 1919 tot en met 2007

Het enige wat zeker is, is dat ergens de bodem in de markt ligt en dat het daarna razendsnel omhoog kan gaan.

  • Dat was zo bij de bearmarkt van 1919 t/m 2021 (periode na Eerste Wereldoorlog en uitbraak Spaanse Griep)
  • 2029 t/m 2032 (Grote Depressie)
  • 1961-1962 (Berlijnse Muur, spanningen tussen Oost en West, Vietnamoorlog)
  • 1973-1975 (oliecrisis en einde Bretton Woods)
  • 1987 (zwarte maandag);
  • 1990 (instorten Japanse economie en vastgoedluchtbel)
  • 2000 t/m 2002 (internetluchtbel)
  • 2007-2009 (kredietcrisis).

Michael Batnick, hoofd onderzoek bij vermogensbeheerder Ritholtz Wealth Management, heeft al die crises uit het verleden onderzocht en kan eigenlijk maar een zinvol advies bedenken.

Beleggers die cash op de bank hebben staan, adviseert hij een plan te maken voor regelmatige aankopen van aandelen. Het kan ook een vast deel van het inkomen zijn.

Geen rocket science

Hij is er vrij zeker van dat dit een goed moment is om te kopen, maar hij sluit ook niet uit dat de aandelenkoersen nog veel dieper zakken.

In zo’n situatie is een goede strategie om bijvoorbeeld elke eerste woensdag van de maand, of elke donderdag een vast bedrag te investeren over een langere periode, bijvoorbeeld vier maanden of een half jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus