Nieuws

Risk-parity werkt ditmaal niet

Hedgefondsmanager Ray Dalio is met zijn All Weather-fonds de godfather van de risicopariteitsstrategie. In 2008-2009 pakte die goed uit. Maar in deze corona-crisistijd heeft deze strategie het lastig.

Resolve Asset Management schrijft over een beleggingsstrategie, de risk parity-strategie, die in alle marktomstandigheden werkt. In het verleden heeft het in veel bear markets zijn waarde bewezen.

Bij de risicopariteit-strategie gaat het volgens Resolve om voorbereid zijn in plaats van het maken van voorspellingen. Het gaat om het zo breed mogelijk spreiden van risico’s over alle onderdelen van de portefeuille.

In de praktijk betekent dit dat de klassieke verhouding tussen aandelen (60%) en obligaties (40%) wordt losgelaten. In plaats daarvan wordt er veel breder belegd; van staatsobligaties en aandelen tot goud, vastgoed, grondstoffen, inflation-linked obligaties, junk-bonds, opties en tal van alternatives.

Om het rendement nog wat op te krikken, wordt er bovendien met leverage gewerkt.

All Weather

Een van de meest bekende en eerste fondsen die met deze strategie werkte, is de All Weather Portfolio van Ray Dalio (zie foto) en zijn hedgefonds Bridgewater Associates.

Helaas voor Dalio heeft zijn strategie in de coronacrisis vooralsnog ook nauwelijks gewerkt. De All Weather Portfolio stond volgens The Washington Post halverwege maart op een verlies van 12%.

Andere fondsen van Bridgewater staan op nog hogere verliezen. Niks geen bescherming dus tegen alle soorten beursweer.

Cash is trash

Het probleem waarmee Dalio te kampen heeft, is dat er bij de risk parity-strategie min of meer vanuit wordt gegaan dat als aandelen dalen, dat (staats)obligaties en bijvoorbeeld goud stijgen.

Die vlieger gaat nu niet op. Vooral de obligatiemarkt krijgt harde klappen, terwijl goud zelfs iets in waarde is gedaald. Daar komt bij dat in Dalio’s wereld cash trash is.

En laat dat nou net de enige vermogenscategorie zijn die het echt goed doet (samen met de huizenmarkt). Van de andere kant is -12% ook weer niet zo heel slecht, en het jaar is nog niet voorbij.

De AEX-index staat op -28,5%. Het laatste nieuws van het Duitse Handelsblatt is dat Dalio momenteel zijn weddenschappen verhoogt tegen DAX-bedrijven. Aan het einde van het jaar zullen we weten of zijn strategie alsnog werkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus