Nieuws

Negen zekerheden in een onzekere wereld

Het zijn duistere tijden op de beurs, maar wanhoop niet, zegt beleggingsexpert Larry Swedroe, die een aantal nuchtere feiten geeft om aan vast te houden.

Italië heeft nu al meer coronadoden dan China. Er wordt gesproken van tientallen miljoenen werklozen in Europa. De economie zou wel eens met 10% kunnen krimpen.

Geen wonder dat de beurzen in paniek zijn. Koortsachtig wordt er gezocht naar een bodem. Pensioenfondsen, particulieren en instituten zien hun vermogen verschrompelen.

Voor al die beleggers heeft Larry Swedroe een geruststellende gedachte, namelijk dat financiële markten altijd vooruit kijken. Ze zakken ruim voordat de recessie zijn intrede doet, maar ze stijgen ook ver voor het herstel zich aandient.

Eerste keer

Swedroe heeft als belegger al heel wat meegemaakt. Hij schreef zeventien boeken over beleggen, is fan van Warren Buffett en CEO van Buckingham Strategich Wealth.

Maar ook hij heeft nog nooit zoiets meegemaakt als nu. Toch probeert hij nuchter naar de feiten te kijken, en die zijn helemaal niet zo slecht. Hij heeft ze voor beleggers in Amerikaanse aandelen op een rijtje gezet.

Negen keer goed en slecht

  1. Goed: Begin dit jaar was de Amerikaanse economie nog ijzersterk, met de werkloosheid op historisch lage niveaus, hoge arbeidsparticipatie en stijgende lonen.

  2. Goed: In tegenstelling tot 2008-2009 is dit geen financiële crisis, maar een gezondheidscrisis die over het algemeen korter duren (meestal enkele maanden). Banken hebben een sterke vemogenspositie en zijn in staat veel leningen te verstrekken aan bedrijfsleven en consumenten wat voor de gezondheid van de economie op lange termijn van grote waarde is. Verder ligt de consumptieve schuld van de bevolking met ongeveer 75% op het laagste niveau sinds 2002.

  3. Goed en slecht: De lage rente zal overheden, consumenten en bedrijven in staat stellen gunstig hun schulden te herfinancieren. Daar staat tegenover dat de problemen voor pensioenfondsen verder toenemen. Een aanhoudende periode van lage rentes zal ook gevolgen hebben voor spaarders en mensen met cash, waardoor de behoefte zal groeien om rendement te genereren in andere delen van de portefeuille.

  4. Goed en slecht: Voor energiebedrijven en hun aandeelhouders is de lage olieprijs een ramp, maar de lage prijzen kunnen ook in een positief licht worden gezien,namelijk als een grote belastingverlaging voor consumenten en bedrijven die veel energie verbruiken. Er is wel een groot risico dat niet mag worden onderschat, en dat is dat de energiesector een van de hoogst verschuldigde sectoren van de economie is. In de VS gaat het om 85 miljard dollar aan zogenoemde junk-bonds. Met olieprijzen onder de 40 dollar per vat zullen veel van deze bedrijven moeite hebben te overleven, wat ook andere high-yield bedrijfsobligaties kan meeslepen.

  5. Goed voor de VS: De VS is relatief autarkisch. De export bedraagt maar 12% van het bbp, tegenover ongeveer 50% in Duitsland en meer dan 80% in Nederland. Als er dus sprake is van een langdurige verslechtering van de wereldhandel, dan heeft de VS daar, net als Japan (16%) relatief weinig last van.

  6. Goed: Als de economische ontwrichting door het coronavirus verergert, zullen regeringen conjuncturele maatregelen nemen. Dat zien we nu al. Dat zorgt ervoor dat een recessie korter duurt.

  7. Goed en slecht: Met de heen- en weer zwiepende aandelenkoersen lijkt het er misschien niet op, maar de financiële markten zijn er eigenlijk best goed in om zowel goed als slecht nieuws te vertalen in faire prijzen. Wanneer het sentiment verandert, komt dat bijna altijd door nieuwe informatie over de toekomst. De markten kunnen echter ook dalen door niet-economische redenen, zoals paniekverkopen, margin calls, scheve optieposities of instituionele beleggers en banken die door de regels gedwongen worden te verkopen. Als iedereen door dezelfde deur wil, levert dat soms rare tafrelen op. Swedroe adviseert beleggers hier niet teveel op te reageren. De markten gaan nu heel erg omlaag. Het kan dus lonen uit te stappen, maar vergeet niet, het is heel lastig om weer op tijd terug te zijn.

  8. Goed: Staatsobligaties bewijzen in deze markt hun waarde voor elke portefeuille door zelfs bij de huidig lage rente te stijgen, terwijl aandelen, high-yield obligaties en pseudo veilige dividendaandelen allemaal dalen.

  9. Goed en slecht: Tot slot, vergeet niet dat in een bearmarkt aandelen altijd verschuiven van de zwakke handen in de samenleving naar de sterke. Dat zijn degene die het meest profiteren als het herstel plaatsvindt.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus