Nieuws

Goudprijs stelt teleur

De goudprijs staat sinds begin 2020 slechts 4% hoger. Beleggers zien het duidelijk niet als veilige haven. Wat is er aan de hand?

ABN Amro verwacht dat de prijs voor goud én andere edelmetalen de komende maanden zwak blijft. Georgette Boelen, valuta- en edelmetalenspecialist bij de bank geeft daarvoor vier redenen. 

"Om te beginnen is een lagere economische groei nadelig voor alle edelmetalen. Naar verwachting neemt de vraag naar sieraden uit India en China af, terwijl we ook vanuit de industrie en voor autokatalysatoren (vanuit de grote economieën) een geringere vraag voorzien. Volgens ons neemt hierdoor het aanbodtekort van palladium op de korte termijn verder af."

Ten tweede zal een comeback van de dollar de goudprijs waarschijnlijk drukken, verwacht Boelen. "In de regel daalt de goudprijs als de dollar stijgt. Sommige analisten zullen er vermoedelijk op wijzen dat in 2019 zowel de goudprijs als de dollarkoers opliep. Volgens hen was dit vooral te danken aan de vlucht naar de dollar en goud als veilige havens."

Weinig effect

"Wij zijn het hier niet mee eens. De dollar was vorig jaar sterk omdat Amerikaanse beleggingen (cyclisch) relatief aantrekkelijk waren en de Amerikaanse economie verhoudingsgewijs robuust bleef. De belangrijkste factoren die vorig jaar de goudprijs opdreven, waren echter de monetaire verruiming (door de Fed) en de negatieve rentes in de eurozone, Zwitserland en Japan."

"Ten derde is onze visie op verruiming door de Fed en de ECB van hun monetaire beleid ongeveer ingeprijsd. Als de situatie zich ontwikkelt zoals we verwachten, is het effect op edelmetaalprijzen waarschijnlijk nihil."

"Indien de verwachtingen ten aanzien van monetaire verruiming echter verder toenemen, dan biedt dit vermoedelijk steun aan de edelmetaalprijzen. Bovendien zou een agressieve wereldwijde kwantitatieve verruiming het neerwaarts potentieel van de goudprijs kunnen begrenzen.

Verre van stabiel

"Ten vierde houden beleggers nog altijd uiterst grote posities in goud aan. Sommige speculatieve posities in zilver, platina en palladium zijn al teruggebracht, maar er zijn nog voldoende posities die kunnen worden afgeslankt. Beleggers zullen, vanwege de slechtere vooruitzichten aan de vraagzijde, cyclische edelmetalen mijden, maar hopen nog altijd dat paniek de goudprijs weer opdrijft."

"We zijn op dit punt heel voorzichtig. De laatste weken is gebleken dat het gedrag van goud als veilige haven verre van stabiel is. Bovendien zijn longposities in goud nog altijd excessief."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus