Nieuws

Elke dag weer een stomp in de maag

Vermogensbeheerder Ben Carlson vergelijkt de marktmalaise met stompen in de maag tijdens een bokswedstrijd. Het is nog niet genoeg om k.o. te gaan, maar het liefst gooien beleggers de handdoek in de ring.

Media komen de laatste dagen regelmatig met vergelijkingen tussen het coronavirus en andere plagen die de mensheid hebben geteisterd. Van de pokken tot de pest en cholera tot Spaanse griep.

De ene ziekte nog dodelijker dan de ander. Dan valt Covid-19 toch nog mee.

Het doet vermogensbeheerder Ben Carlson van Ritholz Wealth Management denken aan een artikel van Bill Simmons voor sportzender ESPN over de gradaties van pijn in de sport.

Bal op paal

Het allerhoogste niveau van pijn lijden is The Game; die ene wedstrijd die alle andere qua rampspoed overtreft. Voor veel Nederlanders is dat vermoedelijk een voetbalwedstrijd: de bal op de paal van Robbie Rensenbrink in '78, Robben alleen voor de keeper tegen Spanje, of die rotgoal van Tottenham tegen Ajax!

Voor Simmons is het een typisch Amerikaans moment: de bal door de benen van eerste honkman Bill Buckner tijdens Game 6 van de World Series in 1986.

De New York Mets wonnen daardoor en Buckner - eigenlijk een geweldige honkballer - bleef daardoor voor altijd bekend als de schlemiel die de Boston Red Sox de titel kostte.

Achtbaan van gevoelens

Het op een na ergste niveau van pijn noemt Simmons de stommach punch; een bokswedstrijd waarbij het een achtbaan van gevoelens is. Het is een kwestie van vallen en opstaan.

Dat is precies het gevoel dat Carlson op dit moment heeft. De ene dag denderen de koersen naar beneden om vervolgens weer even hard omhoog te suizen. Na elke dag met volatiele koersen zijn beleggers weer iets meer aangeslagen, maar ze staan nog.

De grote depressie

Ongetwijfeld is dit een van de zwaarste beursperioden uit de geschiedenis, maar het is nog niet The Game.

Dat is voor Carlson de grote depressie na de crash van 1929 toen de beurs 85% van zijn waarde verloor. Nederlanders zouden ook kunnen denken aan de tulpencrisis van 1637.

De reeks coronavuistslagen van de laatste paar weken vindt Carlson meer lijken op andere berenmarkten van de afgelopen decennia zoals 1987 (zwarte maandag) toen de Dow in een dag 22% verloor.

No pain, no gain

In zo'n bearmarkt vragen beleggers zich constant af of ze de handdoek moeten gooien of toch nog een keer uithalen voor die beslissende knock-out slag. No pain, no gain, zeggen ze in fitnesskringen. De moedigen kunnen alles winnen, maar ook alles verliezen.

Carlson kiest liever voor een andere strategie. Als bokser zou hij proberen te dansen. Uit de weg blijven van de tegenstander. Net zo lang, tot de wedstrijd voorbij is. Of gewoon de handdoek in de ring gooien en hopen op revanche.

Hij kiest met andere woorden voor een defensieve strategie. "Het nadeel van market-timing is dat het een fortuin kan opleveren, maar ook een total-loss. Markten die zo volatiel zijn als nu zijn volledig onvoorspelbaar."

U kunt het een dag fantastisch doen als de beurs zoals u had verwacht stijgt of daalt met 10%. Maar lukt dat ook op dag twee en drie? Carlson neemt het risico liever niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen