Nieuws

Nieuw! ETF-clickfondsen 2.0

Er is een nieuw soort ETF in opmars; de buffer-ETF, waarbij zowel het neerwaarts risico als het opwaartse potentieel beperkt zijn. Ze lijken daarmee veel op de vroeger in Nederland populaire clickfondsen.

Het Covid-19-virus gaat diepe sporen nalaten in de wereldeconomie. Spanje en Italië liggen compleet plat. Polen en Tsjechië hebben de grenzen gesloten. In Oostenrijk is er een samenscholingsverbod. Scholen, cafés, theaters en restaurants zijn bijna overal dicht in Europa. De beurzen zijn hard gedaald.

Her en der zijn er wel een paar particulieren die aandelen durven op te pikken, maar dat is niet zonder gevaar, want van eerdere beurscrises weten we dat iets wat 25% omlaag is gegaan, net zo makkelijk nog eens 50% kan zakken.

Denk bijvoorbeeld aan de AEX-index die tussen het hoogtepunt in 2000 en het dieptepunt in 2003 twee derde van de waarde verloor.

AEX zakte van 700 naar 230

Een mogelijke oplossing bieden buffer-ETF’s of defined-outcome-ETF’s, aldus Institutional Investors. Deze ETF’s lijken op de in Nederland vroeger zo populaire clickfondsen. Maar er zijn ook verschillen; op een buffer-ETF’s zitten zowel naar beneden als naar boven limieten. De keuze is aan de belegger.

De eerste aanbieder van deze ETF’s was Innovator Capital Management in 2018. Het inmiddels door Invesco overgenomen bedrijf raakte de buffer-ETF’s toen aan de straatstenen niet kwijt. Maar sinds februari dit jaar loopt het storm. 

Alleen al tussen 2 en 6 maart spoot het beheerd vermogen met 60 miljoen dollar omhoog. Op 9 maart had het fonds een omvang van 448,7 miljoen dollar.

Copycats zijn er inmiddels ook. Zo heeft het Duitse Allianz aangekondigd met vijf van dit soort buffer-ETF’s te komen. Innovator Capital zegt daar niet bang voor te zijn.

Clickfondsen

Het concept van de buffer-ETF’s lijkt dus op clickfondsen die eind jaren negentig opkwamen. Voor de belegger in de buffer-ETF komt het erop neer dat hij moet kiezen welk neerwaarts risico hij wil afdekken.

Bij Innovator Capital varieert dat tussen 9%, 15% en 30%. De maximale winst wordt eveneens op die niveaus gelimiteerd. Het effect voor de portefeuille is ongeveer hetzelfde als bij de clickfondsen die met een combinatie van call- en putopties hetzelfde resultaat bereikten.

In Nederland zijn de meeste van deze clickfondsen door de jaren heen verdwenen omdat ze erg duur en ondoorzichtig waren. Volgens sommigen grensden ze zelfs aan oplichterij. Desalniettemin zullen de beleggers die in februari een buffer-ETF hebben gekocht nu waarschijnlijk opgelucht ademhalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?