Nieuws

Ook Amerikaanse rente straks negatief

De Amerikanen zijn nu ook hard op weg richting negatieve rentes. Dat baart Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management grote zorgen.

In Europa hebben we er al veel langer mee te maken: negatieve rentes op staatsobligaties. Maar voor Amerikanen is het tot nog toe onontgonnen terrein. De vraag is hoe lang nog. 

De tienjaarsrente daalde afgelopen maandag tot bijna 0,3% en tweejarig papier ging zelfs richting 0,25%.

Historisch gezien zijn dat enorm lage niveaus waar enkele vastgoedeigenaren zich ongetwijfeld over verheugen, maar voor de rest stemt het toch vooral somber, vindt Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management.

Koersen spuiten omhoog

Uiteraard zijn er ook voordelen aan een steeds lagere rente, zo legt hij uit op A Wealth of Common Sense. Ten eerste spuiten obligatiekoersen de laatst weken omhoog en ten tweede bewijzen obligaties tijdens de coronacrash weer eens hun dienst als stabilisator van beleggingsportefeuilles.

“Beleggers vragen daarom wel eens aan mij: Ben, hoe komt het toch dat je zo negatief bent over obligaties. Kijk toch naar de rendementen.” Maar Carlson is daar niet van onder de indruk.

Beetje inflatie en al het rendement is weg

Zijn grootste zorg is dat er de komende vijf tot tien jaar niets meer te verdienen valt aan Amerikaanse staatsobligaties.

Want zelfs al zou de kapitaalmarktrente terugveren naar 1%, dan nog hoeft er maar een heel klein beetje inflatie te zijn om het rendement over een verloop van jaren in rook op te laten gaan.

Hetzelfde geldt voor een plotse stijging van de rente. In dat geval zullen de koersen onderuit gaan, en kunnen jaren van rente-inkomsten in een paar dagen verdampen.

Meer vragen dan antwoorden

Een aanverwant probleem is dat de lage of negatieve rente het voor pensioenfondsen heel moeilijk maakt. Hoe kunnen die met een negatieve rente nog verzekeren dat er over tien tot twintig jaar nog een fatsoenlijk pensioen uitgekeerd kan worden?

In Nederland kunnen we over dit dilemma meepraten. Voor Carlson is een ding zeker. De lage rente levert voor hem meer vragen op dan antwoorden. En alleen dat is al vervelend. Denk aan: 

  • Hoe ziet een wereld zonder rente-inkomsten eruit?
  • Hoe gaan pensioenfondsen en verzekeraars hiermee om?
  • Zijn pensioenuitkeringen nog wel gegarandeerd?
  • Wordt de jacht op yield nog intenser?
  • En hoeveel volatiliteit moeten beleggers op de koop toenemen om hun rendementstargets te halen?
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen