Nieuws

Noorse bank bestraft voor indexknuffelen

Noorse bank wordt in historische rechtszaak bestraft voor misleiding van de klanten door hoge fee's te vragen voor fondsen die feitelijk heel erg veel leken op een ETF.

Het gaat met 34 miljoen euro niet om een enorm bedrag dat de Noorse bankgroep DNB moet terugbetalen aan zijn klanten. Toch zal de uitspraak van de rechtbank in Noorwegen met veel interesse zijn gevolgd in de rest van Europa.

Het was namelijk de eerste keer dat een vermogensbeheerder zo duidelijk wordt veroordeeld voor index-knuffelen. 

Van indexknuffelen is sprake van als een fondsbeheerder een hoge vergoeding vraagt voor een actief beheerd beleggingsfonds, terwijl hij in werkelijkheid voor een groot deel een index volgt, en dus weinig kosten maakt of expertise inbrengt.

Nederland

Ook in Nederland was dat volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) enkele jaren geleden vrij normaal. In 2016 zei de AFM dat in het jaar ervoor ongeveer 8% van de beleggingsfondsen zich er waarschijnlijk schuldig aan hadden gemaakt.

In het geval van de vermogensbeheertak van het Noorse DNB ging het om de periode 2010-2015 waarin 180.000 beleggers ten onrechte een hoge beheervergoeding betaalden voor drie toch niet zo actieve beleggingsfondsen.

Consumentenbond blij

“Deze uitspraak is van belang voor de manier waarop contracten tussen financiële instituten en particuliere beleggers dienen te worden geïnterpreteerd”, stelde de rechtbank in zijn oordeel. “Het beheer van de beleggingsfondsen was niet in overeenstemming met de afspraak gemaakt met de klant.” 

De belangenvereniging Better Finance noemde de uitspraak historisch en de Noorse Consumentenbond sprak van uniek. “Het valt ons op dat er in het buitenland ook veel interesse bestaat voor deze zaak,” zei de Consumentenbond verder.

De DNB Groep had aanvankelijk ontkend, maar na de uitspraak stelde woordvoerder Even Westerveld tegenover Reuters dat “we moeten toegeven dat we ons werk niet goed gedaan hebben, waarvoor we ons verontschuldigen.”

Hij voegde daar aan toe dat sinds 2015 de fee’s zijn gereduceerd en het aantal klanten is toegenomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus