Nieuws

ETF's zijn wél liquide

Volgens Jason Xavier van ETF Capital Marktes zijn ETF's heel liquide. Dat geldt niet altijd voor de onderliggende waarden, waardoor de ETF-handel zijn beperkingen kent.

In tijden van verhoogde marktvolatiliteit is het voor beleggers heel prettig als de effecten waarin ze beleggen liquide zijn. Dat vereenvoudigt namelijk het in- en uitstappen tegen een fatsoenlijke prijs. 

Sommige beleggers maken zich wat dat betreft zorgen om de verhandelbaarheid van ETF’s. ETF’s hebben voor een groot deel dezelfde karakteristieken als een indexfonds. Ze beleggen beiden in een mandje aandelen. Er is echter een belangrijk verschil. Een ETF is een zogenoemd open-end fonds.

De koers wordt net als bij aandelen of obligaties op de beurs bepaald. Theoretisch bestaat dus de kans dat als er veel aanbod is en weinig vraag, dat de koers wegzakt tot misschien wel ver onder de intrinsieke waarde.

Wat zit er in het indexmandje

Jason Xavier, hoofd EMEA ETF Capital Markets bij vermogensbeheerder Franklin Templeton, vindt deze angst echter overdreven. Volgens hem is de liquiditeit in een ETF niet maatgevend. Het gaat veel meer om de liquiditeit van de onderliggende waarden.

Hij geeft het voorbeeld van een ETF die belegt in Amerikaanse small-cap aandelen uit de Russel 2000-index. De dagelijkse omzet in deze ETF is inderdaad beperkt met slechts zes miljoen dollar, maar de omzet in Russel-2000 aandelen is twaalf miljard dollar.

In principe hoeft het de uitgever van deze ETF daarom geen enkele moeite te kosten om aandelen uit het indexmandje te kopen of te verkopen.

Obscure ETF's

Anders wordt het bij ETF’s in nichemarkten zoals marihuana-, Colombiaanse of obesitas-aandelen. Bij dit soort ETF's kunt u ervan uitgaan dat in het onderliggende mandje aandelen veel minder frequent gehandeld wordt dan in bedrijven uit de Dow-Jones, FTSE, Russel 2000, of AEX-index.

Dit is dan ook iets waar beleggers volgens Xavier wel rekening mee moeten houden. Het gaat niet om de liquiditeit in de ETF zelf, maar de onderliggende aandelen waarin de ETF belegt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's