Nieuws

Onstuitbare fusiegolf vermogensbeheer

Er raast een fusiegolf door de assetmanagementsector. Kleine beheerders hebben het steeds moeilijker zelfstandig te overleven. Toch zijn ook fusies niet altijd zaligmakend.

De Britse vermogensbeheerder Jupiter maakte vorige maand bekend dat het Merian Global Investors voor 370 miljoen pond overneemt. 

Er zijn steeds meer tekenen van een grote consolidatieslag in het vermogensbeheer door de toenemende concurrentie onder elkaar en van indexfondsen. Daardoor staan marges al geruime tijd onder druk. 

Waar stopt de consolidatieslag? Is er nog wel plaats voor kleinere fondshuizen? Wealth Management probeerde deze vraag te beantwoorden aan de hand van verschillende interviews. 

Geen tussenweg

“Er is geen middenweg. We zullen eindigen met een aantal kleine huizen en grote spelers en niks er tussenin,” voorspelt David Keir, CEO van fondsbeheerder Saracen. Een probleem voor kleinere fondshuizen is volgens hem dat ze min of meer gedwongen moeten specialiseren.

Dat kan een tijdje goed gaan, maar het maakt deze assetmanagers gevoeliger voor tegenslagen. "Sommige bedrijven kunnen prima overleven op een of twee strategieën, maar als dat misgaat, veroorzaakt dat een echt probleem," zegt Hugh Elwes, directeur van de Stephens Investment Bank.

Voor Merian - dat verkocht is tegen een prijs die flink lager lag dan een paar jaar geleden - was die mislukking het Global Equity Absolute Return fund. Dit fonds zag door tegenvallende resultaten in twee jaar tijd zeven miljard pond aan beleggingsgeld wegvloeien. Elwes: “Om de relatief hoge fee’s te kunnen rechtvaardigen moet je goede, consistente prestaties leveren en veel bedrijven in de sector hebben dat helaas niet gedaan.”

Constant presteren

Rob Murphy, bestuursvoorzitter van beleggingsresearchbedrijf Edison Group, denkt eveneens dat het continue goede prestaties moeten leveren het grootste risico is voor veel fondshuizen.

"Managers moeten laten zien dat ze waarde toevoegen in ruil voor de kosten die ze in rekening brengen." Fusies zullen weliswaar helpen de kosten omlaag te brengen, maar uiteindelijk komt het aan op prestaties.

Dus fusies zijn zeker niet zaligmakend. Colin McLean, managing director van SVM Asset Management wijst bijvoorbeeld op de fusiecombinaties Standard Life/Aberdeen en Henderson/Janus die sinds hun samensmelting de uitstroom van beleggingsgeld niet hebben kunnen stoppen.

Daar staat tegenover dat er wel degelijk enkele kleinere beheerders zijn die het goed doen omdat ze zich richten op niches die goed in de markt liggen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het op alternatieve beleggingen gespecialiseerde Gresham House en de ESG-experts Impax Asset Management en Edentree. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020