Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Hedgefondsmanagers lopen nog achter de ESG-feiten aan

Slechts 15% van de hedgefondsmanagers heeft ESG-factoren in zijn strategieën geïmplementeerd, zo blijkt uit onderzoek van KPMG.

Zo’n 80% van de institutionele beleggers heeft zijn zinnen gezet op duurzaam investeren, zo blijkt uit het onderzoek Sustainable Investing van KPMG.

Het onderzoek is gehouden onder bijna 150 institutionele beleggers, hedgefondsmanagers en long only-managers wereldwijd. In Nederland zijn zeven partijen geïnterviewd, vijf pensioenfondsen en twee assetmanagers, aldus Leonie Jesse, Associate Director KPMG Sustainability.

Opvallend is dat hedgefondsmanagers achterblijven bij de implementatie van ESG-criteria in hun beleggingsproces. Slechts 15% van de fondsen die ondervraagd zijn voor het onderzoek geeft aan dat zij ESG-factoren in hun strategieën hebben geïmplementeerd.

Onvolkomenheden zijn voordeel

De redenen daarvoor zijn onder andere het gebrek aan eenduidige termen - wat valt er precies onder duurzaam beleggen? - en te weinig goede en betrouwbare data. "Ruim 60% van de hedgefondsmanagers geeft aan dat het gebrek aan kwalitatief goede en consistente data over ESG-factoren een belangrijke hindernis vormt." 

“Soms speelt het ook mee dat hedgefondsmanagers nog niet genoeg weten van duurzaamheid. Maar ze zijn vaak een kei in het researchen van bedrijven, dus ze moeten bedrijven ook op duurzame kenmerken kunnen beoordelen.” Vermogensbeheerders vinden juist dat het gebrek aan kwalitatieve gegevens een voordeel is voor hedgefondsen. Zij beleggen immers vaak op basis van onvolkomenheden in de markt, aldus Jesse. 

Voortrekkers zijn er natuurlijk ook. Christopher Hohn, de manager van het activistische fonds TCI, zegt in The Financial Times: “Investing in a company that doesn’t disclose its pollution is like investing in a company that doesn’t disclose its balance sheet.” TCI stemt tegen als management van bedrijven niet goed inzicht geeft in de mate waarin ze vervuilend zijn en hoe ze dat denken te verbeteren.

Klanten zijn drijvende kracht

Vanuit de Europese Unie wordt momenteel gewerkt aan duurzame richtlijnen die het probleem van definities op moeten lossen. Echter, net zoals met de implementatie van bijvoorbeeld IFRS, kan het nog best even duren voordat de EU Taxonomy voor duurzame beleggingen er staat en de regels geïmplementeerd zijn, aldus Jesse.

Hedgefondsen geven we aan dat hun klanten - grote beleggers - vragen naar een meer duurzaam beleggingsbeleid. Stakeholders vormen de belangrijkste drijfveer voor hedgefondsmanagers om hun portefeuille te verduurzamen, verduidelijkt Jesse.

Maar ook toename van wet- en regelgeving zorgt voor een toename van ESG-beleid. Dat hedgefondsen heel erg alpha georiënteerd zijn, speelt wellicht ook mee. Maar zoals Jesse ook opmerkt, is duurzaam beleggen ook een manier om alpha te genereren, dus dat kan geen argument (meer) zijn voor een hedgefondsmanager om duurzaam links te laten liggen bij zijn beleggingsbeslissingen.

Meerdere strategieën

Hedgefondsmanagers gebruiken ESG-factoren voor alpha (55%), bèta (7%) en risicomanagement (38%), zo blijkt uit het KMPG-onderzoek. De meest gebruikte strategieën zijn onder hedgefondsen zijn ESG-integratie (52%), uitsluiting (50%), engagement (31%), impact beleggingen (19%), positieve screening (12%) en thematisch beleggen (5%).

In deze cijfers zit overlap, legt Jesse uit, aangezien hedgefondsmanagers vaak meerdere duurzame strategieën naast elkaar hanteren.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40