Nieuws

Is de Fed al begonnen met nieuwe ronde QE?

De Federal Reserve koopt sinds oktober vorig jaar op grote schaal kortlopende staatsobligaties. Economen verschillen van mening over of dit QE is of niet.

De Federal Reserve koopt sinds oktober vorig jaar weer op grote schaal schulden van de overheid. In totaal 60 miljard dollar per maand.

Volgens voorzitter Jerome Powell heeft dat niks te maken met kwantitatieve verruiming (QE), de maatregel die gedurende de kredietcrisis werd ingezet om de economische groei aan te jagen en de lange rente te drukken.

Deze aankopen zijn volgens hem vooral bedoeld om rare bewegingen in de repo-rente te voorkomen. De repo-rente is een belangrijk rentetarief voor kortlopende leningen tussen banken.

Lees ook: 640 miljard voor rustige repomarkt

When it looks like QE, it is QE

Economen zijn het daar echter niet mee eens, blijkt uit een analyse van Yahoo Finance. Yahoo wijst op een studie van de National Association for Business Economics (NABE) die 210 economen vroeg naar hun mening.

Zo'n 20% van hen zei dat ze het wel degelijk een vorm van QE vinden en 42% gaf aan dat er weliswaar een verschil is, maar voor de markt maakt dat niks uit. Die zien het gewoon als QE. Slechts 25% vindt het geen QE.

T-Bills

Het grote verschil tussen nu en toen is dat er bij QE vooral langlopende staatsobligaties werden gekocht, terwijl de Fed zich nu richt op kortlopende staatsobligaties met een looptijd van minder dan een jaar.

Powell heeft aangekondigd hiermee door te gaan tot en met het tweede kwartaal. Een meerderheid van de 210 economen vindt het Fed-beleid passend bij de economische omstandigheden.

Slechts 4% is het eens met Donald Trump, die vindt dat de Fed de rente moet verlagen. Een derde vindt de korte rente eerder iets te laag dan te hoog.

Recessie pas in 2021

De economen zijn verder opvallend positief over de economie. Slechts 13% denkt dat er een recessie in de lucht hangt. Vorig jaar lag dat percentage bij dezelfde survey nog op 42%.

Er is wel een vrij groot percentage (37%) dat rekent op een recessie in 2021. De survey vond wel plaats voor de uitbreiding van het coronavirus van Azië naar de rest van de wereld.

Wellicht zijn de economen nu iets pessimistischer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus