Nieuws

Chinese huizenmarkt ook in ban COVID-19

De Chinese huizenmarkt ligt als gevolg van het COVID-19 virus zo goed als plat, meldt de Wall Street Journal.

De Chinese huizenmarkt staat volgens de Wall Street Journal aan de vooravond van een dramatische afkoeling. Vastgoedconsultant Centaline uit Hongkong schat dat het aantal verkopen sinds 23 januari met 90% is gedaald.

Dat was de dag dat de stad Wuhan werd afgegrendeld vanwege COVID-19. Het coronavirus laat ook de China Evergrande Group, een van de grootste Chinese projectontwikkelaars, niet koud. Deze kondigde onlangs een discount van 25% aan op de verkoop van nieuwe woningen.

“Het zijn duidelijke tekenen dat er in februari een grote nationale prijsdaling aan zit te komen,” zegt analist Zhang Dawei van Centaline. De vastgoedmarkt was in januari- voor de grote uitbraak van het virus - echter al aan het afkoelen.

In januari ook al een afkoeling

In januari namen de prijzen van nieuwe woningen in de 70 grootste steden met 6,45% toe, wat voor Chinese begrippen erg weinig is. Grote ontwikkelaars zoals Evergrande hebben daarom in januari al de verwachtingen voor de groei van de woningverkopen omlaag geschroefd van 20% tot 50% naar 10% tot 20%.

Voor ontwikkelaars kan de pijn extra groot worden omdat ze afhankelijk zijn van omzetgroei om aan hun enorme schuldverplichtingen te kunnen voldoen.

Evergrande zat in juni 2019 naar schatting van kredietbeoordelaar Moody’s op een schuldenberg van 132,5 miljard dollar. De beurswaarde van 32 miljard dollar valt daarbij in het niets.

CEIC

Volgens data van het in Hongkong gevestigde economische bureau CEIC was de laatste dip van de huizenprijzen in januari 2017. 2014 was ook een slecht jaar, net als 2012. Periodes met prijstoenames van meer dan 15% waren de laatste tien jaar echter ook heel gebruikelijk. In december stegen de prijzen op jaarbasis nog met bijna 9%.

Veel economen vergelijken de situatie van nu met die van 2003 tijdens de uitbraak van het SARS-virus. Toen was de huizencrisis uiteindelijk van korte duur. De verwachting is echter dat de economische impact van corona veel groter zal zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus