Nieuws

Lijkt private equity op WeWork?

Hedgefondsmanager Harris Kupperman waarschuwt voor veel te hoge waarderingen van private equity. Zelf vindt hij dat niet zo erg. Hij ziet kansen voor actieve managers als de markt instort.

Harris Kupperman van hedgefonds Praetorian Capital vergelijkt in zijn blog private equity met  Ponzifraude, waarbij beleggers hoge rendementen worden voorgespiegeld bij een laag risico, terwijl in werkelijkheid precies het tegenovergestelde waar is.

Dat is jaren goed gegaan, maar het moment is nabij dat het kaartenhuis in elkaar valt. Managers van actieve fondsen kunnen dan hun slag slaan na jaren van underperformance.

WeWork

“Private equity heeft op dit moment zijn WeWork-moment,” zegt Kupperman. Hij doelt daarmee op het bedrijf WeWork dat vorig jaar naar de beurs zou worden gebracht. In eerste berichten was sprake van een mogelijke beurswaarde van 47 miljard dollar.

De IPO werd echter ingetrokken na zware kritiek op de corporate governance en grote bedrijfsverliezen. De waarde werd naar beneden bijgesteld naar tien miljard dollar. Volgens Kupperman hebben veel beleggers geld geïnvesteerd in private equity met het idee dat ze zich bij deze assetcategorie geen zorgen hoeven te maken over marktvolatiliteit. Het enige wat telt, is het exitmoment. 

Maar als beursgangen als exit lastig worden, zoals met WeWork, dan kan het vertrouwen in de hele markt verloren gaan. En kan het snel omlaag gaan met de boekhoudkundige waarderingen van private quity-bedrijven.

Kupperman: “ Ik kan bijna niet wachten op de koopkansen die zich dan voordoen.”

Onrealistische verwachtingen

Het grote verwijt dat Kupperman maakt richting veel, met name Amerikaanse, private equity- bedrijven is dat ze weliswaar een hoge omzetgroei hebben, maar de kans dat ze ooit winst maken is erg gering.

Zolang de omzet exponentieel blijft groeien, is er niks aan de hand. Zodra dat niet meer het geval is, zullen beleggers van een koude kermis thuiskomen. Kupperman is niet de enige die spreekt van een luchtbel. Volgens twee onafhankelijke onderzoeken van Bain Company en McKinsey, waarover het FD schreef, nemen de schulden van private equity-bedrijven steeds zorgwekkendere vormen aan.

Volgens McKinsey zijn private equity-overnames vorig jaar in de VS voor het eerst met meer schuld gefinancierd dan voor de financiële crisis. Bain ziet in Europa dezelfde ontwikkeling. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen