Nieuws

Vastgoedprijzen bewegen in dezelfde richting

Maar er blijven wel grote verschillen per land bestaan, aldus DNB. De rol van internationale beleggers op zowel de woning- als de commercieel vastgoedmarkt groeit.

Dat blijkt uit het rapport Property price dynamics: domestic and international drivers van het BIS Committee on the Global Financial System en beschrijft vastgoedtrends in ruim 20 landen.

Hoewel huizenprijzen wereldwijd steeds meer synchroon bewegen, kan er niet gesproken worden over een wereldwijde markt voor vastgoed, aldus het rapport. "Verschillen in ruimtelijke ordening, belastingbeleid en financiële regelgeving maken dat vastgoedmarkten in elk land anders zijn."

Verder laat het rapport zien dat internationale beleggers een steeds grotere rol spelen op woning- en vastgoedmarkten, onder andere omdat zij hier een aantrekkelijk rendement kunnen behalen, meldt DNB.

"Vastgoedprijzen stijgen sterk in landen waar veel buitenlandse beleggers actief zijn. Beleidsmakers kunnen de risico’s van internationale beleggers, die zich in slechte tijden snel terug kunnen trekken, niet goed tegengaan met macroprudentieel beleid. De nationale regels raken de buitenlandse partijen namelijk meestal niet, omdat zij niet worden gefinancierd door binnenlandse banken. Beleidsmakers zoeken daarom regelmatig hun toevlucht in belastingmaatregelen specifiek gericht op buitenlandse kopers, zoals een hogere overdrachtsbelasting."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie